zaterdag 30 september 2023

Collin Veijer doet nog volop mee in de titelstrijd – wereldtoppers

Red Bull MotoGP Rookies Cup
Spielberg, 19 t/m 21 augustus

Tekst en fotografie: Asse Klein, Kees Siroo, Gert Bos, Red Bull Content Pool

Met nog vier races te gaan doet Collin Veijer nog volop mee in de titelstrijd van de Red Bull Rookies Cup. Maar de 17-jarige Nederlander verloor tijdens de negende en tiende race van het seizoen op de Red Bull Ring in Oostenrijk wel negen punten op zijn grootste concurrent José Rueda. Zoals gebruikelijk in de Red Bull Rookies Cup bleef er een grote kopgroep bij elkaar. Veijer – die zich als vierde had weten te kwalificeren – maakte in beide races deel uit van de voorste groep. In de eerste race was Veijer een aantal keer aan kop te zien, maar kwam in de laatste ronde net tekort voor een podiumplaats. Het verschil met winnaar Angel Piqueras was slechts 0.180 seconde. Titelrivaal Rueda werd tweede. In de uitloopronde was er zwaar ongeval toen Soma Gorbe en Amaury Mizera elkaar raakten. Mizera bleef met ernstige verwondingen op de baan liggen. De jonge Fransman werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis afgevoerd. Vanwege dit heftige incident besloot de organisatie geen podiumceremonie na de eerste race te houden.

Eerste IDC-zege voor Louis van Wijhe – wereldtoppers

Een dag later stond de tweede race op het programma. Veijer streed net als in de eerste race voor de podiumplaatsen. Deze keer finishte de coureur uit Staphorst – net achter Rueda – op een vijfde plaats. De winst ging naar Tatchakorn Buasri. In de titelstrijd staat Veijer nog steeds op een tweede plaats met negentien punten achterstand op Rueda. Het kampioenschap wordt beslist tijdens dubbele races in Aragón en Valenia. Mocht Veijer kampioen worden, dan zou hij de tweede Nederlander zijn die dit presteert nadat Bo Bendsneyder in 2015 de titel in deze talentencompetitie pakte.

Winst voor Tessels, Van Sikkelerus en Hamden

International Dutch Championship
Assen, 19 – 21 augustus

De IDC-wegracecompetitie is na zes weken pauze aan de tweede helft van het seizoen begonnen. In het International Dutch Championship (IDC) zijn er in de klasse Dutch Superbike twee rijders die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Dat is allereerst Kawasaki-rijder Wayne Tessels die in de eerste helft van het seizoen vier overwinningen boekte. De overige twee races kwamen op naam van Toine Gierkink. Maar in de zevende en achtste race die afgelopen week in Assen werd verreden, was een geduchte concurrent aanwezig in de persoon van Australiër Tom Edwards. Hij was weliswaar gastrijder en telde niet mee voor de punten. In de eerste race op zaterdag streed hij tot het laatste om de zege met Tessels, die nipt won. Voor de punten werd Gierkink tweede voor Joris Lentfert, Markus Witte en Kees Boekel. Op zondag werd de race door een rode vlag in twee delen verreden, Edwards won, maar het podium was voor Tessels, Gierkink en Boekel. Witte werd vierde voor Lentfert.

De eerste race in de Supersport werd verrassend gewonnen door de vanaf de laatste startpositie vertrokken Jaimie van Sikkelerus. Hij kwam pas op zaterdagmiddag aan en mocht ongetraind helemaal achteraan starten. Dat weerhield hem er niet van in de zesde ronde de leiding over te nemen van de Duitser Til Belczykowski, die tweede werd voor Eddie de Boer, Selwin Hamden en Louis van Wijhe.

Van Sikkelerus was er op zondag niet bij en nu was het Hamden die een puike race met de overwinning afsloot. Belczykowski kon lang volgen maar moest uiteindelijk met de tweede plaats genoegen nemen. De Boer leek derde te gaan worden, maar kreeg een tijdstraf van 20 sec vanwege overschrijding van de track limits. Nu werd Van Wijhe derde voor Rick Kooistra en Leon Stolte. Eddie de Boer werd zevende maar blijft stevig aan de leiding van het IDC-klassement.

Hummel moet buigen voor Tresarrieu

WK Langbaan, Eichenring
Scheessel (D), 21 augustus

De derde ronde van het WK gras- en langbaan werd verreden op de 1.000-meter zandbaan van het Duitse Scheessel. Romano Hummel steekt dit momenteel in een bloedvorm en liet dat in de series zien. Hij won zijn vijf races overtuigend. Daarbij kende hij niet telkens de beste starts. Meerdere keren moest hij zich naar voren werken.

In de finale was de start van de regerend wereldkampioen uit het Groningse Hoogkerk weer niet optimaal en moest eerst Mathieu Tresarrieu en Jacob Bukhave voor zich duldden. De Deen Bukhave werd snel te grazen genomen, maar daarna beet Hummel zijn tanden stuk op de Franse klassementsleider Tresarrieu. Een tweede plaats moet een teleurstelling zijn voor Hummel. Hij klom door dit resultaat weliswaar op naar de derde plaats in het tussenklassement, maar zag het gat met leider Tresarrieu wel oplopen naar twintig punten.

Theo Pijper wist niet door te dringen tot de finale, maar wel de troostfinale te winnen. Dit betekende een zesde plaats in het dagklassement. Pijper staat nu op een vijfde plaats in de tussenstand. Mika Meijer mocht net als tijdens de vorige grand prix als invaller zijn opwachting maken. Meijer reed zes punten bijeen en miste nipt de B-finale. Hij werd elfde. Henry van der Steen kwam als reserve naar Scheessel, maar kwam na een fikse valpartij van de Duitser Stephan Katt als snel in het veld. Van der Steen eindigde als dertiende.

Er volgen nog twee GP-ronden in Frankrijk, waarna het kampioenschap op 25 september in Roden wordt beslist.

De Nederlanders Henry van der Steen (17), Theo Pijper (115) en Mika Meijer (54) in de achtervolging op de Duitser Jörg Tebbe.

Op 18 maart 1992 werd het CRT (Circuit Rijvaardigheid Trainingen) opgericht door Hennie en Heidi Lentink. Op donderdag 18 maart werd op het circuit van Assen het 30-jarig bestaan gevierd. Het was een nieuw fenomeen, CRT begon namelijk in overleg met het TT Circuit Assen met het organiseren van circuitdagen voor de gewone motorrijder. Dit werd razend populair en het is niet meer weg te denken in Assen, waar vele ervaren CRT-instructeurs de motorrijder wegwijs maken op het circuit. CRT is ook de organisator van de IDC-races en vele andere events.

Jorn Hamberg heeft een tweede plaats gescoord tijdens de tweede IRRC Supersport race in Horice. Echter verloor de Performance Racing Achterhoek coureur wel dure punten op het stratencircuit in Tsjechië. Hamberg kwam in de openingsronde van de eerste race ten val kwam en zag zijn concurrent voor de titel Marek Cerveny beide races winnen. Joey den Besten werd met een negende plaats de beste Nederlander in de IRRC Superbike.

De vierde ronde van het Dutch Open grasbaan in Staphorst kende een voortijdig einde. Een pittige valpartij in de Shorttrack 250, een aantal stevige regenbuien en een matige lichtinstallatie vormden de optelsom om de wedstrijden staken. De wedstrijd in Staphorst kreeg dan ook geen uitslag. Komende vrijdag wordt het kampioenschap beslist in Uithuizen.

Met een overwinning tijdens de halve finale van het EK meldde zijspancoureur Sven Holstein zich weer terug op de grasbanen. Met zijn Engelse bakkenist Natascha Bartlett won Holstein de voorronde in het Duitse Bad Hersfeld. De oud-Europees kampioen plaatste zich met de meeste punten voor de EK-finale op 28 augustus in Eenrum.

Sandra Mollema is in Eenrum titelverdedigster. In 2019 won ze aan de zijde van William Matthijssen de laatste EK-finale voor de corona pandemie. Matthijssen heeft de helm inmiddels aan de wilgen gehangen, maar Mollema heeft in de Duitse routinier Markus Brandhofer een nieuwe stuurman gevonden. In Bad Hersfeld leek het koppel de dagfinale al te kunnen winnen, maar een mechanisch defect in de laatste ronde zorgde er voor dat ze als derde over de streep rolden. De leiders in het NK, Wilfred Detz en Wendy Arling uit Musselkanaal, zijn direct geplaatst voor Eenrum.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image