Crosscircuits slecht voor de natuur? Integendeel!

In Nederland is er -laten we zeggen- wel eens wat weerstand tegen crosscircuits. Niet lang geleden kwam het voortbestaan van het circuit De Herselse Bossen van MAC Lierop in het geding. Overlast voor bewoners was toen het voornaamste argument om de baan te sluiten. Een ander argument tegen crosscircuits is volgens sommigen dat het slecht is voor de natuur. Toch blijkt het tegenovergestelde waar te zijn. ‘Crossterreinen versterken de natuur’ zo schreven wij enige tijd geleden in MOTO73

De Zweedse professor Nils Ryrholm van de universiteit van Gävle, kwam op uitnodiging van de KNMV naar Nederland. Hij vertelde over zijn 25 jaar durende onderzoek naar de natuurlijk en crosscircuits. ”Ik ken in Zweden zeker tien bedreigde plantensoorten die uitsluitend op crosscircuits voorkomen”, zo luidt een veelzeggend citaat van de professor. Er is sprake van een grote biodiversiteit op crosscircuits door het ontbreken van kunstmest en pesticiden. Juist door de verstoring van het crossen krijgen planten niet de kans om elkaar te overwoekeren, legt Ryrholm uit. Daarnaast blijken veel diersoorten meer voor te komen en het prima naar hun zin te hebben rondom crosscircuits.Foto: Professor Nils Ryrholm vertelt over de biodiversiteit.

Ook op het motorcrossterrein aan de Lage Paarden in Waardenburg gaat het juist goed met de natuur, zo schrijft het Brabants Dagblad woensdag. Daar werken Motor Cross Club Neerijnen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland samen aan een mooiere natuur. “Mensen dachten vroeger dat motorcross en natuur op gespannen voet met elkaar staan”, aldus voorzitter Raymond Hoekstra van MCC Neerijne. Dit blijkt dus niet te kloppen. Hoekstra legt uit: “We rijden gemiddeld acht uur per week op onze baan, 160 uur per week is het er heel stil.” Motorcrossterreinen zijn vaak prima te combineren met bijzondere natuur, zo vertelt de voorzitter. “De dieren die misschien even weg gaan als we rijden komen daarna meteen weer terug, of raken er aan gewend.’’ Het gaat dan om reeën, vossen, buizerds en heel veel kleinere dieren. De lokale politiek zou inmiddels positief hebben gereageerd op dit voor hen bijzondere nieuws. 

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.