vrijdag 9 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Dakar 2015: etappe 11

Het is de Slowaak Ivan Jakes gelukt om een dagzege te grijpen in de 2015-editie van de Dakar Rally. De nummer vier van 2013 was na straftijden van enkele rijders (wisselen van blok, onder meer tussen HRC-rijders Barreda en Goncalves) uiteindelijk de snelste man op de proef van Cachi naar Termas de Rio Hondo. Ruben Faria, fabrieksrijder van KTM, kwam acht seconden tekort om zijn eerste etappe van 2015 te winnen. Toby Price deed goede zaken met een derde plek, waardoor hij nu Pablo Quintanilla voorbij is gegaan in het algemeen klassement. Marc Coma scoorde een vierde tijd en zag zijn voornaamste tegenstander pas op de 22e plaats terug. Goncalves moest zijn blok in het marathonbivouac wisselen en verloor zodoende een kwartier. De strijd om de eindzege lijkt daardoor gedaan, of Coma moet nog met problemen te maken krijgen. Goncalves: ‘In de wedstrijd zelf is het onmogelijk om die achterstand nog in te lopen, maar er kan nog van alles gebeuren.’ 

In de top-tien waren tevens Hans Vogels en Frans Verhoeven te vinden, respectievelijk op plek acht en negen. De Nederlandse toppers laten zich in de tweede week goed zien. ‘Ik begin steeds beter mijn draai te vinden’, aldus Verhoeven. ‘Ik lijk wel een oude diesel, misschien moeten we er nog een weekje aan vastplakken.’ Ook Jurgen van den Goorbergh kon weer een mooi resultaat laten noteren met een 23e plaats. Nog altijd zijn er tien Nederlanders in de strijd, op 79 rijders in totaal.

In het algemeen klassement leidt Coma nu met 21 minuten en 12 seconden voorsprong op Goncalves. De derde positie is nu in handen van Price, echter heeft Quintanilla nu de rol als achtervolger. Dit duo zal tot aan het laatste moment met elkaar in strijd zijn. Svitko lijkt redelijk zeker te zijn van een vijfde plek. Vogels staat nog altijd op plek elf, met HRC-rijder Rodrigues vlak achter hem. Verhoeven (16e) schoof wat op in de ranking en heeft nog zicht op plek vijftien, gelijk aan zijn gebruikelijke startnummer. Van den Goorbergh staat op de 32e positie en hoeft niet te vrezen voor dreiging van achteren. De strijd om de overwinning in het malle moto-klassement is redelijk gedaan, of Berglund moet nog met stukken komen te staan.

Foto: ANP

Stage 11 – Car/Bike – Stage Summary – (Salta… door Dakar

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen