woensdag 8 februari 2023

Dalende brandstofprijzen houden aan

2014 was het jaar van de dalende brandstofprijen (klik), maar zoals het er naar uit ziet zet die daling in 2015 vrolijk door. Deze week is de prijs van een vat Brent-olie onder de 50 Amerikaanse dollar gezakt. Dat is echt bizar laag, zeker als je in dit artikel van september 2014 leest dat de prijs van een vat Brent-olie nog 99,80 dollar was. Die 99,80 was al een historische ‘dieptepunt’, maar de daling zet gewoon door.

De laatste prijsdalingen hebben veel te maken met analyses van Goldman Sachs en Standard & Poor’s, die hun prijsverwachtingen van een vat olie flink bijstelden. Bij Goldman Sachs werd de voorspelling zelfs verlaagd van 80 naar 42 dollar en ze stellen daarop ook nog eens dat de prijs in 2015 mogelijk kan zakken tot 30 dollar. 

Deze voorspellingen leiden tot lagere olieprijzen, omdat olie die nog in opslag ligt plots wordt verkocht doordat vasthouden op de korte termijn geen zin heeft. De verhoudingen binnen de OPEC staan hierdoor momenteel op scherp, de landen lijken het niet eens te kunnen worden over te nemen maatregelen.

In Nederland ligt de gemiddelde landelijke adviesprijs momenteel op €1,565 voor Euro 95 en dat kunnen we gerust laag noemen. Naar verwachting zet deze daling door in 2015. Ook als de daling van de olieprijs niet doorzet zoals nu wel verwacht wordt, blijft de benzineprijs voorlopig nog even dalen. De benzineprijs ijlt namelijk altijd na op de olieprijs, en dus gaan we de echte vruchten van de daling van de olieprijs de komende maanden nog plukken.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen