woensdag 8 februari 2023

Dakar 2015: Etappe 2

De tweede Nederlandse motorrijder heeft de Dakar Rally moeten verlaten. De verwachtingen waren hooggespannen omtrent Robert van Pelt, maar de leerling van Frans Verhoeven moest tijdens de tweede etappe per helikopter afgevoerd worden. De troef van Yamaha stond urenlang in de brandende zon en kreeg te maken met uitdrogingsverschijnselen. ‘Het was doodeng en ik was echt bang dat ik het niet zou redden.’ Door borrelende benzine moest hij regelmatig stoppen en kwam in het achterveld terecht. Door een aangepast tempo kreeg Van Pelt problemen in de fesh-fesh en kwam uiteindelijk ook zonder water te zitten. ‘Ik heb iedere tien minuten de organisatie gebeld. Ze zeiden dat ze er meteen aan zouden komen, maar het duurde uiteindelijk drie uur.’

De andere Nederlandse toppers brachten het er beter van af. Hans Vogels kende op zijn KTM een prima dag en werd beste Nederlander met een 23e plaats, met een achterstand van iets meer dan een half uur op winnaar Joan Barreda. De Spaanse Honda-rijder had vijf uur en drie kwartier nodig om de special van 518 kilometer af te ronden. Met de zege pakte hij tevens de leiding in het algemeen klassement, met vier en halve minuut voorsprong op zijn teamgenoot Paulo Goncalves. Frans Verhoeven werd 29e en liep achtenveertig minuten achterstand op op winnaar Barreda.

De tweede etappe was gelijk zwaar door de hete temperaturen en het moeilijke terrein. De wedstrijd voor de motoren werd dan ook eerder gestopt, omdat al enkele motorrijders met uitdroging te maken kregen. Tachtig kilometer voor de finish werden de rijders die nog binnen moesten komen opgevangen door de organisatie en in colonne naar het bivouac gebracht.

In het algemeen klassement gaat Barreda aan de leiding, gevolgd door Goncalves en Faria. De gedoodverfde favoriet Marc Coma staat momenteel zesde, met een achterstand van twaalf minuten. Beste Nederlanders is Hans Vogels, op een 23e plek. De achterstand bedraagt drie kwartier. Frans Verhoeven rondt de top-dertig af. Jurgen van den Goorbergh staat na twee etappes op een 45e plaats en vierde in het kistklassement. Ook Jan van Gerven doet het vooralsnog prima, met een 53e plek. 

Foto: HRC

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen