zaterdag 15 juni 2024

Dakar 2015: Etappe 4

Na een verbindingsroute van 594 kilometer konden de motorrijders zich opmaken voor een 315 kilometer lange special. Op het snelle terrein richting Copiapó moest aan het einde enkele duinen bedwongen worden. Een lastige etappe, die Joan Barreda als snelste rijder wist af te ronden. De Spanjaard kon zodoende wederom wat tijdwinst pakken op de favoriet voor de zege, Marc Coma. De KTM-rijder verloor 1 minuut en 59 seconden op zijn landgenoot. ‘Het was een zeer snelle special en je moest flink je best doen om de concentratie erbij te houden. Ik zag Coma voor me zitten en toen ik dat in de gaten had, heb ik alles op alles gezet om bij ‘m te blijven. Tot nu toe verloopt alles volgens plan’, aldus etappewinnaar Barreda. Achter het Spaanse duo kon de plaatselijke held een prachtige prestatie leveren. Op eigen bodem wist Pablo Quintanilla in het spoor van de twee titelkandidaten te blijven. Door de goede klassering steeg de 28-jarige Chileen met flinke stappen in het algemeen klassement en staat nu zesde. Het is hopen dat hij de finish haalt, want zijn vorige twee pogingen stranden al vroeg in de wedstrijd. Een andere rijder die een goed resultaat behaalde, was Laia Sanz. De Spaanse dame van het HRC-team boekte deze dag een achtste plek en staat nu twaalfde algemeen. Grootste tijdverlies in de kop werd geleden door Matthias Walkner (winnaar van etappe 3) en Paulo Goncalves. De Portugees verloor een kwartier, terwijl Walkner in etappe 4 zelfs 23 minuten achterstand had op Barreda.

Zoals de afgelopen drie etappes was Hans Vogels wederom de snelste Nederlander tijdens de rit van Chilecito naar Copiapó. Hij eindigde de special als negentiende en zodoende blijft de top-twintig in zicht voor de KTM-rijder. De meervoudig Nederlands kampioen Enduro was dan ook meer dan tevreden na deze vierde dag. Daarnaast had hij geleerd van vorig jaar, toen hij last had van de hoogte. ‘Ik was dit keer niet ziek, maar je wordt wel flauw van die ijle lucht. Voordat ik aan de special begon, heb ik goed gegeten en gedronken, plus een paar flinke halen genomen van het flesje zuurstof dat ik bij me had.’
Frans Verhoeven finishte de vierde etappe als 29e en genoot vooral van de duinen, die aan het einde van de special verscholen lagen. ‘Je moest goed navigeren en ik heb heel correct gereden. Daardoor heb ik toch nog van de dag genoten, ondanks dat het eerste gedeelte echt niet leuk was.’ Jurgen van den Goorbergh, rijdend in het kistklassement, kwam wederom rond plek vijftig aan bij het einde van de special, kort gevolgd door een andere Brabander die het tot nu toe goed doet. Jan van Gerven pakte een 51e plek, met 51 minuten achterstand op Barreda. 

Minder nieuws was er te melden over Guillaume Martens en Humphrey Senn van Basel. Het tweetal komt niet meer in actie. Debutant Martens moest opgeven na een schouder uit de kom, terwijl Van Basel zonder benzine kwam te zitten in de duinen. Hij kan daardoor ook niet meer aan de start van de vijfde etappe komen. De andere dertien landgenoten zitten nog wel in de race.

In het algemeen klassement gaat Barreda nog altijd aan de leiding, met 12.49 voorsprong op Coma. Goncalves verschoof van plek twee naar drie en heeft nu een achterstand van iets meer dan twintig minuten. Grootste daler in de top was Walkner, die door een slechte dag van drie naar plek zeven ging. Best geklasseerde Nederlander is Vogels, op plaats 22. Verhoeven volgt op de 28e stek. In de top-vijftig zijn nog twee Nederlanders te vinden, en wel Jurgen van den Goorbergh (42e) en Jan van Gerven (49e). Ook Sjaak Martens doet het meer dan prima met een 60e plaats algemeen.

Foto: HRC  


Stage 4 – Car/Bike – Stage Summary – (Chilecito… door Dakar

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen