Dakar etappe 11: Coma op naar eindzege

Marc Coma (foto) heeft, zoals het een rallyrijder die voor het eindklassement gaat betaamt, de kat een beetje uit de boom gekeken. In het begin nam de KTM-rijder weinig risico en liet hij de dagzege’s aan anderen. Maar nu man en motoren vermoeid raken begint hij écht op stoom te raken en verstevigt hij elke dag opnieuw zijn koppositie in het motorklassement. Hij won etappe 11, voor Barreda Bort (Honda) en Villadoms (KTM), die respectievelijk maar twee-en-halve minuut en drie minuten na Coma binnen kwamen. 

In het algemeen klassement gaat Coma nu met ruim een half uur voorsprong aan de leiding op Barreda, die ruim drie kwartier op de nummer drie, Villadoms, heeft. In dat algemeen klassement is Henk Knuiman de beste Nederlander, die op de vijftiende positie ruim zeven uur prijsgeeft op Coma. De rally duurt nu nog twee etappes, dus de kaarten zijn al flink geschud. Nu komt het op foutloos rijden aan, en zal slechts een enkeling nog blindelings voor de etappezege gaan.

Ook in de etappe was Knuiman de beste Nederlander, op de 23e positie gaf hij 58 minuten toe op Coma. Nog geen twee minuten na Knuiman kwam Vogels over de meet, waarna het een kwartier wachten was op Robert van Pelt. Maar pas toen begon het échte wachten, want Bastiaan Nijen Twilhaar en Richard de Groot (foto onder) kwamen op twee uur en veertig minuten van winnaar Coma binnen, en hadden een zeer zware dag die ze samen uitreden. Gelukkig maar, want lange tijd leek het er op dat De Groot uit de rally lag. Een probleem met z’n trackingsysteem bleek echter de reden waarom hij niet meer in de doorkomsttijden te zien was. 

Foto’s: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.