Dakar etappe 3: afzien voor de Nederlanders

Dat de Dakar loodzwaar van start gaat blijkt wel uit de woorden van de toprijders. Zowel Cyril Despres als Marc Coma hebben het zwaar, maar hebben zich voor het eerst met het podium bemoeid. Toch won Barreda Bort wederom, met Despres en Coma enkele minuten achter zich. Maar of ze het leuk vinden? De toppers spreken van een loodzwaar begin van deze Dakar. Het is te zien aan het grote aantal uitvallers. Niet alleen bij de motoren, ook bij de auto’s, vrachtwagens en quads is het slagveld compleet. 

Zoals bekend is ook Frans Verhoeven in etappe 3 uitgevallen. Hij kwam ten val en brak zijn elleboog. Ook Senn van Basel is uit de koers gehaald. Alhoewel hij wel wilde starten, met een flinke dosis pijnstillers, werd hij door de wedstrijddirecteur uit de koers gehaald. Hij werd onmiddelijk met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Saillant detail: Van Basel reed wél eerst het verbindingsstuk, en verdraaide daarbij ook nog zijn knie. Zijn conclusie was dan ook als volgt: ‘Ik had deze etappe nooit kunnen uitrijden.’

Ook Hans Vogels (foto) had het loodzwaar. Hij maakte een navigatiefout en kwam daardoor in een zeer steile vallei terecht. Naar beneden rijden was geen probleem, maar toen Vogels eenmaal ontdekte dat hij verkeerd was gereden bleek er nog nauwelijks een weg uit. Hij zat op maar vier kilometer van een waypoint, maar moest veertig kilometer omrijden om uit zijn penibele situatie te geraken. Hiermee verloor hij ruim twee uur tijd. Des te opmerkelijker is het dat Vogels toch nog als 78e over de finish kwam, op ‘maar’ twee-en-half-uur van Barreda Bort. 

Opvallend genoeg kwam ook Bas van Gerven in een ravijn terecht. Hij wist hier niet op eigen krachten uit te rijden en toen hij door zijn watervoorrraad heen was, heeft hij op de noodknop gedrukt. Hierna kwam de organisatie hem uit zijn penibele situatie bevrijden.

Henk Knuiman kende weinig problemen en kwam op ruim een uur achterstand binnen. Het meest tot de verbeelding sprekend was echter de prestatie van Van Pelt. De jongeling kwam nog net voor Knuiman binnen en wordt hierdoor als 23e in de uitslag vermeld! Echt een reuzeprestatie van de Honda-rijder. Bas Nijen Twilhaar deed het ook knap door als zeventigste binnen te komen, op twee-en-half uur achter Borreda. De Groot kwam binnen als 86e.

De situatie van Van Heertum is nog onduidelijk, maar we weten wel dat hij op het eind van de etappe motorpech had. Hopelijk heeft het gesleutel resultaat gehad en is Sjors alsnog kunnen eindigen.

Foto: Dakar Press Team

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.