zaterdag 2 december 2023

Dakar op zijn kop

 

Doordat de toprijders problemen hadden met het navigeren, zag het dagklassement van het tweede gedeelte van de marathonklassement er zeer verrassend uit. Op kilometer 122 ging het voor veel mannen verkeerd, waaronder ook leider Olivier Pain en de winnaar van gisteren, Kurt Caselli. De rijder die optimaal profiteerde van hun fouten was Joan Barreda Bort. De topman van Husqvarna pakte daardoor wederom een etappezege, zijn derde van dit jaar. Het is dat de Spanjaard al teveel tijd verloor door technische problemen, anders had hij zeker een rol gespeeld in het klassement. Johnny Campbell, fabrieksrijder van Honda, liet eigenlijk voor de eerste keer zien dat de CRF450 Rally wel degelijk in staat is om mee te doen in de top. Tot dusverre verliep de Dakar nog niet heel voorspoedig voor Honda, die waarschijnlijk meer verwacht hadden van deze eerste deelname met een officieel fabrieksteam. De Amerikaan kwam overigens zeven minuten en vier seconden tekort op winnaar Barreda Bort. De eer om beste KTM-rijder te zijn in etappe acht kwam verrassend op naam van Ivan Jakes te staan. De Slowaak is altijd een zeer constante factor in de rally, zo ook dit jaar weer. Met deze uitschieter (een derde plek) klimt hij flink omhoog in het klassement en staat nu zesde. Olivier Pain, die in de fout ging op navigatievlak, moest de leiding overlaten aan David Casteu. De ervaren Dakar-rijder werd op iets meer dan veertien minuten afgevlagd op de zesde plek, wat hem veel tijdswinst opleverde op zijn concurrenten. De Yamaha-rijder staat daardoor nu aan kop van de rally, met elf minuten en zestien seconden voorsprong op Portugees Ruben Faria, de waterdrager van Cyril Despres. De viervoudig Dakar-kampioen beleeft tot nu toe een moeilijke rally, met zowel navigatie- als mechanische problemen. De verwachte winnaar, door het uitvallen van Marc Coma, werd in etappe acht slechts 58ste, zij het wel met een kwartier tijdstraf voor het wisselen van een blok. In het klassement staat hij nog altijd vijfde, met 24 minuten en 26 seconden achterstand op landgenoot Casteu.
Waar normaliter Frans Verhoeven en Henk Knuiman de eer van Nederland moeten verdedigen in de top-twintig was die rol nu weggelegd voor de piepjonge Robert van Pelt en Alex van Ginkel. Van Pelt, slechts negentien jaar oud, werd heel knap achtste in de special van Salta naar Tucumán. Hij verloor slechts vijftien minuten en acht seconden op dagwinnaar Joan Barreda Bort. Ook Van Ginkel presteerde optimaal door een elfde plek, die slechts zestien minuten en twintig seconden toegaf op de Spanjaard. Een andere Nederlander die op deze dag kon excelleren was Jan van Gerven, met een mooie 21ste positie. Frans Verhoeven, normaliter de kopman van de Nederlanders, werd dit keer zesde in de rangschikking van de oranje rijders. Een 39ste plek was niet waar hij gehoopt op had in dit tweede gedeelte van de marathonetappe. Henk Knuiman was zelfs nog verder naar achteren te vinden. Hij werd slechts 86ste, maar gelukkig had deze misser geen gevolgen voor zijn positie in het algemeen klassement. In die tussenstand is de naam van Leon Munsters weggevallen. De Husqvarna-dealer uit Erp is in de achtste etappe gecrasht en brak daarbij zijn bovenarm. Per helikopter is hij naar het ziekenhuis gebracht.        
 
Uitslag etappe 8
1. Joan Barreda Bort, ESP, Husqvarna2:07.26
2. Johnny Campbell, USA, Honda+7.04
3. Ivan Jakes, SVK, KTM+7.57
4. Pedro Bianchi Prata, PRT, Husqvarna+11.10
5. Vincent Guindani, FRA, Yamaha+13.07 
8. Robert van Pelt, Honda+15.08
11. Alex van Ginkel, KTM+16.20
21. Jan van Gerven, KTM+19.45
35. Hans-Jos Liefhebber, KTM+23.30
38. Marco van Geel, KTM+24.26
39. Frans Verhoeven, Yamaha+24.34
52. Sjaak Martens, KTM+28.34
81. Marcel Snijders, Honda+38.17
86. Henk Knuiman, KTM+40.20
89. Marcel Huigevoort, KTM+41.55
90. Richard de Groot, Yamaha+42.49
96. Caspar van Heertum, KTM+45.32
100. Bastiaan Nijen Twilhaar, KTM+50.14
118. Caspar Schellekens, KTM+1:06.47
Uitgevallen – Leon Munsters, Husqvarna
 
Foto Husqvarna
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image