De sigaar rijdt!

Ruim twee maanden geleden maakte Aalt Toersen de eerste meters met zijn recordmachine, waarmee hij eind augustus op de zoutvlakte van het Amerikaanse Bonneville een aanval wil doen op het snelheidsrecord in de 50cc-klasse. Die eerste test was toen puur om te kijken of het ding berijdbaar was. Dat bleek het geval te zijn en vervolgens kon worden begonnen met de bouw van de stroomlijn. Die is nu bijna klaar, slechts het ruitje ontbreekt nog. Dat wordt in Duitsland gemaakt en zou maandag worden aangeleverd. De test stond gepland voor maandagavond en werd daarom zonder ruitje gedaan. 

Ondanks een vrij stevige zijwind bleek de machine met kuip ook goed handelbaar te zijn. Na een paar ronden op de baan van de RdW in Lelystad kwam er een voortijdig eind aan de test vanwege een vastloper van het 50cc-tweetaktblokje. Toersen: “Ik heb geen idee waarom het blok is vastgelopen. Op de testbank heeft het al vele uren zonder problemen gedraaid.” 

Een mogelijke oorzaak zou een tekort aan lucht kunnen zijn. Daar wordt de komende dagen naar gekeken. Een heel geïnteresseerde toeschouwer bij de test was tweetaktgenie Jan Thiel, die enige tijd in Nederland doorbracht en onder andere de TT van Assen bezocht en afgelopen zondag bij de Jamathidag was. Vandaag vliegt hij weer terug naar zijn woonplaats in Thailand.


Jan Thiel en Aalt Toersen hadden natuurlijk genoeg te bespreken

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.