vrijdag 1 december 2023

De terugblik – Gerrit Wolsink

Zie hem stralen in het midden, de Vliegende Tandarts Gerrit Wolsink. Met een bijzonder goede reden, want hij heeft hier in 1978 zojuist de 500cc-Grand Prix in Sint Anthonis gewonnen na een seizoen vol aflopende kettingen. ‘Eindelijk gerechtigheid’, waren dan ook de eerste woorden van de Nederlander, nadat hij zijn helm afzette.

MOTO73 heeft een indrukkend archief opgebouwd in de 46 jaar dat het blad verschijnt. Een archief vol wetenswaardige, boeiende, humoristische, mooie, opmerkelijke en glorieuze foto’s. In deze rubriek halen we ze nog eens voor het voetlicht.

Toen roken nog heel gewoon was…

Wolsink wint op indrukwekkende wijze, maar het wordt nog indrukwekkender als je weet dat die zuur kijkende man aan de linkerkant vijfvoudig wereldkampioen Roger De Coster is. Inderdaad, Mister Motocross! De Coster heeft duidelijk z’n dag niet zoals ook blijkt uit het feit dat hij in de eerste manche na een foutje vast komt te zitten in een heg… Rechts staat nog zo’n kanon uit die tijd: viervoudig wereldkampioen Heikki Mikkola. Hij vindt het na het behalen van wat uiteindelijk z’n laatste titel blijkt te zijn, allemaal best en wordt op reserve derde in ‘Sint-Tunnis’.

Met deze drie mannen op het podium zijn er herinneringen genoeg, maar wij zullen deze foto vooral nooit vergeten omdat je er prachtig de veranderde tijdgeest ziet. Naast een kunstig bosje bloemen en een lauwerkrans krijgen Wolsink, De Coster en Mikkola een slof Camel. Ja, echt. Zonder filter, ook dat nog…

Foto-Info

Fotograaf Jan Heese
Publicatie MOTO73
Jaar 1978
Editie 18
Pagina 58
Onderwerp 500cc-GP Sint Anthonis
Origineel bijschriftEen breed lachende Gerrit Wolsink tussen Roger Decoster (tweede) en Heikki Mikkola (derde).

Wetenswaardigheid

White Power – tegenwoordig WP Suspension – plaatste op pagina 59 een advertentie waarin ‘WP schokdemper’ Gerrit Wolsink feliciteerde met zijn formidabele Grand Prix-overwinning. Met deze waanzinnige slogan erbij: ‘WP schokdempers, gemaakt om na de wedstrijd gezoend te worden’.

Marien Cahuzak – sportcoördinator

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image