donderdag 6 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

De terugblik: Montée impossible

Aanvankelijk leek het een mooi weekend te worden, begin mei 2010 tijdens de GP zijspancross in het Noord-Franse Plomion. Een aantal korte, maar krachtige hoosbuien maakten echter een einde aan een tot dan toe stoffig, maar goed berijdbaar circuit. De tweede manche zou een ware slijtageslag worden in de gladde Franse klei. Her en der liepen de zijspannen vast in de met stenen bezaaide modder. Hierbij spinde menig achterwiel door, waarbij letterlijk de noppen van de banden vlogen! De baan werd letterlijk stuk gereden en de haast tot slicks geworden achterbanden maakten het er niet beter op. Tot halverwege de wedstrijd beperkte het vastlopen zich bij kleine opstappen en bochten, totdat daar ineens het zijspan van de Belgen Hendrickx/Smeunickx naar beneden kwam glijden van de grote heuvel! Dit was het begin van knotsgekke taferelen! Bijna alle zijspannen rolden daar ineens de heuvel weer af. Men draaide om en probeerde het nogmaals. Een spektakel om te zien, maar deze heuvelklim had niks meer met zijspancrossen te maken.

Er kwamen nog maar vier zijspannen boven, onder wie die van Daniël Willemsen, maar ook die van de Franse broers Bigand, dit tot oorverdovend gejuich van het thuispubliek! De wedstrijdleiding kon niet anders dan de race met rood afvlaggen. Etienne Bax, toen nog rijdend met Ben van den Boogaart in de bak, kwam ook de heuvel niet op na verschillende pogingen. Maar dat moést en zou! Terwijl alle zijspannen na het sein ‘einde race’ de baan al hadden verlaten, stormde team Bax nog een keer de gladde heuvel op. Bijna kwam men toch nog boven, maar de crossbaan was verworden tot de heuvelklim ‘Montée impossible’ en liet twee atleten op de heuvel achter met het zijspan op de kop helemaal beneden.

Tekst en fotografie: Emil Bilars

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen