dinsdag 27 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Dit was het GP-weekend op Sepang

MotoGP – Eindelijk weer eens Marquez
We begonnen ons haast zorgen te maken, vier wedstrijden op rij wist Marc Marquez namelijk de MotoGP-race niet te winnen. Op Misano (valpartij, strijdend met Rossi) , Aragon (geen bandenwissel, crash op natte baan met slicks), Motegi (tweede en waar hij de wereldtitel binnenhaalde) en Phillip Island (crash, terwijl eenzaam aan kop) ging het telkens mis. In Sepang herstelde de Spanjaard echter de verhoudingen weer. Marquez won de race en liet de twee Yamaha-mannen wederom op gepaste afstand achter zich. Ook had hij niets te duchten van zijn teamgenoot, die in Sepang juist altijd sterk voor de dag komt. Dani Pedrosa ging al zeer snel in de fout en gleed via het voorwiel de wedstrijd uit. Hij stapte nog wel op en kwam weer in de punten terecht, maar wederom kon hij geen eenheid blijven met z’n Repsol Honda. Voor de tweede maal zocht hij het asfalt op. De strijd om plek twee in de eindstand kon hij daardoor uit zijn hoofd zetten. Het enige overgebleven duo dat nu voor de vice-wereldkampioenschap kan gaan, zijn de twee coureurs van het officiële Yamaha fabrieksteam. Valentino Rossi deed daarvoor in Maleisië goede zaken, door de sterk startende Jorge Lorenzo uiteindelijk achter zich te houden. De Spanjaard kon het tempo van Rossi niet bijhouden en moest zodoende genoegen nemen met de derde plek en zag Rossi nog eens vier punten van hem weglopen in het klassement. In Valencia zal Lorenzo twaalf punten goed moeten maken op zijn teamgenoot. Een haast onmogelijke missie, of Rossi moet gestrekt gaan in de laatste Grand Prix van het jaar. 

Over valpartijen gesproken, in Sepang kwamen slechts veertien man over de finish. Vooraf was Andrea Iannone al geblesseerd afgehaakt en in de race zelf vielen er nog eens acht coureurs uit. Het begon met een valpartij waar Bautista en Aleix Espargaró met elkaar in aanvaring kwamen, daarna verliet Cal Crutchlow het strijdtoneel door een falende Ducati. Nicky Hayden was het volgende slachtoffer, waarna ook nog Karel Abraham, Dani Pedrosa (voor de tweede keer gevallen), Danilo Petrucci en Alex de Angelis uitvielen. Hierdoor kon Broc Parkes op z’n PBM als laatste coureur uiteindelijk ook twee punten meepakken. Moto2 – Rabat pakt titel
Het moest wel heel gek lopen wilde Tito Rabat in Sepang niet zijn eerste wereldtitel behalen. De Spanjaard ging de wedstrijd in met een voorsprong van 41 punten en het was dus enkel een kwestie van op de motor blijven zitten en niet al teveel posities verliezen ten opzichte van zijn enige overgebleven concurrent, Mika Kallio. Het enige dat de Fin kon doen, was de wedstrijd winnen. Het leek er even op dat ‘m dit ging lukken, maar Maverick Viñales besloot anders. De Spanjaard bleef tot de veertiende ronde in het wiel van Kallio hangen en besloot toen om de aanval in te zetten. Dat lukte, waardoor hij daarna afstevende op zijn tweede overwinning op rij. Tito Rabat had de eerste helft van de race nog aan de leiding gelegen, maar leek toch op ‘safe’ te spelen. Hij zakte terug achter Kallio en Viñales en reed op een solide wijze zijn wedstrijd uit om daarna zijn wereldtitel te kunnen vieren.

Achter de podiummannen kon Johann Zarco wederom een goed resultaat neerzetten. De Caterham-coureur kent een goede tweede seizoenshelft en liet dat wederom zien, met een vierde plek. Hij moest daar overigens flink voor knokken en hield dan ook maar net Dominique Aegerter en Julian Simon achter zich. Tijdens de Moto 2-race was het Maleise publiek overigens even in extase geraakt door Hafizh Syahrin. De Maleisiër kwam goed van zijn achttiende startplek af en reed na de eerste ronde op de zesde plek rond. Hij handhaafde zich in de top-tien, maar kon in de tweede helft van de race zijn goede optreden niet vervolgen. In de tiende ronde schoof hij onderuit en was de droom om een mooi resultaat voor eigen publiek te pakken over. 
Moto3 – Miller stookt het vuurtje op
De strijd om de wereldtitel in de Moto3 gaat in Valencia uitgevochten worden. Jack Miller wist namelijk de achterstand op leider Alex Marquez te verkleinen tot elf punten. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Beide coureurs kwamen regelmatig in contact met elkaar, waardoor zichtbaar te zien was dat de Australiër en Spanjaard alles op alles zetten om die titel binnen te slepen. Ook duidelijk was dat Jack Miller op de lange rechte einden van Sepang in het nadeel was met zijn KTM. De Honda-coureurs konden hem op die plekken telkens voorbij komen. In de remzones bleek Miller echter veel sterker te zijn, waardoor hij toch steeds terug kon komen. Tot aan de laatste ronde verliep de race op die manier en het leek erop dat Jack Miller als winnaar uit de bus kon komen. Echter, in de laatste krappe linker waar hij telkens zeer sterk optrad, ging het alsnog mis. De Australiër kwam bijna in aanraking met Alex Rins, waardoor ze allebei wat wijd moesten. Efren Vazquez maakte daar optimaal gebruik van en kon onderdoor komen en zodoende zijn tweede GP van zijn carrière winnen. Jack Miller werd uiteindelijk tweede, Rins derde. Achter Danny Kent greep Alex Marquez de vijfde plaats en moest zodoende negen punten voorsprong inleveren. Ook in de laatste ronde (eerste bocht) kwamen Marquez en Miller weer met elkaar in aanraking en dat zorgde ervoor dat de Spanjaard zich terug moest vechten. Dat lukte nauwelijks, omdat hij achter Kent kwam te zitten. Na de finish was Alex Marquez dan ook witheet op de Brit, omdat hij volgens hem bewust de Honda-coureur had afgeremd om ‘m niet meer in de buurt van Miller te kunnen laten komen. De raceleiding bekeek dit geval, maar vond niet dat Danny Kent een fout had begaan en kreeg dus geen strafpunt. Over twee weken wordt het gevecht tussen Miller en Marquez voortgezet en wellicht dat ook dan merkgenoten een rol van betekenis gaan spelen in deze titanenstrijd.

Voor de Nederlanders was het wederom geen geweldig weekend. Zowel Jasper Iwema en Scott Deroue behaalde de finish niet. Voor de CIP-coureur eindigde de race zelfs al in de tweede ronde. Deroue kon iets langer genieten van zijn Maleise GP, maar ging uiteindelijk ook onderuit. In ronde negen was het einde oefening voor de Kalex KTM-rijder. In Valencia kan Deroue voor de laatste maal een poging wagen om punten te scoren in zijn debuutseizoen. Iwema daarentegen zal hopen op een goed resultaat in de laatste Grand Prix om zo zijn kansen voor een zitje bij CIP voor 2015 te verhogen. 
Foto’s: 2Snap

Voor uitslagen ga je naar www.motogp.com.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen