zondag 19 mei 2024

Rogues MC chopper show 2024: choppers uit heel Europa

Wat in 1996 in de plaatselijke kroeg begon met een handvol choppers is ondertussen uitgegroeid tot een internationale chopper show. Toch is het een knus evenement gebleven met voor de echte chopper-liefhebber genoeg motoren om de hele dag bij te watertanden.

Motorclub Rogues MC bestaat al sinds 1979 en werd destijds opgericht in het Noord-Hollandse Opmeer door de toen 18-jarige Beer, Brass, Fonda en Stud. Vanaf het begin was het een club die ging voor de chopper lifestyle. Zelf bouwen en veel rijden was het motto en ondanks dat dat al 45 jaar geleden is, rijdt het leeuwendeel van de Rogues nog steeds op zelfgebouwde choppers. De Rogues delen graag hun liefde voor choppers en dat doen ze dit jaar voor de dertigste keer met een geweldige show!

De laatste 30 edities werd er wel af en toe van locatie gewisseld. Van de kroeg naar een sporthal in Wervershoof, van daar naar een kartbaan, waar de motoren stonden uitgestald op de bruggen en de baan van het kartcentrum om vervolgens de show naar sporthal de Weijver in Hooghoud te verhuizen, bijna in de achtertuin van het clubhuis van de Rogues. De oplettende lezer denkt misschien: 30e editie? Als je dit ieder jaar vanaf 1996 doet zijn dat er toch 32? Inderdaad, maar het Corona-jaar gooide roet in het eten en vorig jaar was de verbouwing aan de hal van het sportcentrum nog niet klaar, waardoor de show op het laatste moment niet door kon gaan.

Motor Bike Expo Verona: uniek Italiaans motorfeest

Weer geen eieren zoeken

Maar dit jaar was het traditioneel op eerste paasdag weer zover. Niks geen eieren zoeken of koffie met feeststol bij schoonmoeders. Gewoon op de motor naar Hooghoud ouderwets ‘brommers-kieken, want het weer zat eigenlijk best mee. Door de verbouwing, die aan de hal was gedaan, kwam het geheel al direct wat knusser over. Iets wat prima past bij het ‘familie-evenement’, want je ziet hier naast getatoeëerde bebaarde bikers ook de gezinnetjes uit het dorp met de buggy rondlopen. Iedereen is namelijk welkom om een kijkje te nemen in de wereld waar de Rogues MC zo van houdt. En er was weer genoeg te zien. Meer dan 80 choppers in alle stijlen stonden te wachten om bewonderd te worden. Van ruige, afgetrapte Shovels tot hightech boulevard cruisers. Het stond er allemaal.  En niet alleen uit Nederland. De laatste jaren hebben chopper-freaks uit heel Europa de show ontdekt en willen er graag hun nieuwste creaties tentoon stellen.

Victor-Junge-uit-Duitsland-met-zijn-ultra-lange-Knucklehead-chopper.

Choppers uit heel Europa

Zo is daar Victor Junge uit Duitsland met een Knucklehead chopper met een gigantische voorvork. De lengte van de voorvork zorgt tevens voor de vering, want het is een starre voorvork. Hij vertelt dat hij de afgelopen vier nachten amper heeft geslapen om de chopper af te bouwen. Op zijn tank staat een afbeelding van een vroeg David Mann kunstwerk. Het is ‘Bakersfield’ dat David Mann in 1966 voor de Ed Roth Studios maakte. Deze motor gaat het komende jaar stevig ingereden worden.

Rogues-lid Brembo zet zijn Evo in Panhead-style op de show neer. Ook hij heeft de chopper maar net op tijd klaar kunnen krijgen. Zoals we gewend zijn van leden van de Rogues is de kwaliteit van deze motor van een zeer hoog niveau. Net als alle andere bouwers vertelt ook Brembo graag over zijn project. Het frame is een gehardtaild Shovelhead frame, de primaire bak is van een Indian en de ogenschijnlijke magneto is helemaal geen magneto. Het is de bobine, die Brembo de ‘looks’ van een magneto heeft gegeven. Het Evo blok heeft door een paar handige veranderingen de look van een Panhead blok. Alle kabels zijn weggewerkt en het spuitwerk deed hij natuurlijk zelf. Het merk van de remmen hoeven we niet naar te zoeken: Brembo natuurlijk!

Jimmy Tetard kwam gewoon op zijn Shovelhead chopper vanuit Parijs naar Hoogwoud gereden. Door de stromende regen! Het weer deed echter geen afbreuk aan zijn stemming. Met een brede glimlach kwam de Fransoos binnen gereden en zette zijn motor, zoals afgesproken, op de show. Het mag duidelijk zijn dat Jimmy de nodige schouderklopjes kreeg.

Karim Asghari vanuit Meaux in Frankrijk nam ook een Shovelhead chopper mee. Zijn chopper was de lieveling van organisator Beer. Een super-strak gebouwde chopper met lange voorvork.

Ook buiten op de parkeerplaats is het fijn motoren kijken, want de meeste bezoekers komen deze dag toch echt op twee wielen. Van dikke Bagger tot BMW adventure bike. Van Honda Goldwing tot Spartaanse WL chopper, alle stijlen staan ertussen. En met een biertje en frietje in de hand heeft iedereen het naar zijn zin.

En de winnaar is…

Naast alle motoren is er ook een special guest op de show. Vanuit Amerika is daar hardcore MC lid én schrijver Dale Arenson. Hij is er om zijn boek ’Hangmen’ te promoten. Een boek waarin hij over zijn jonge jaren in zijn outlaw club ‘Hangmen MC’ vertelt.  Ook mag Dale ‘The best of Show’ chopper uitkiezen. Het wordt de buitengewoon ‘down to earth’ zwarte softail chopper van Bart Hendriks.

De reden voor Dale’s keuze is simpel: ‘I would ride that chopper!’

Als de show ten einde loopt betrekt het weer en rijden de laatste bezoekers in de regen naar huis. Erg zal niemand het vinden, want het was weer een geweldige seizoens-opener.

Foto’s: Sik

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen