13 C
Nederland
maandag 27 juni 2022

Dit was het SBK-weekend op Assen

WK Superbike – Natje en een droogje

Eerste manche
De bedoeling van Sylvain Guintoli werd gelijk duidelijk in de eerste manche van het WK Superbike: met vijftig punten Assen verlaten. De Fransman liet er dan ook geen gras over groeien en wist een flinke voorsprong te pakken op de concurrentie. Op een listige baan bleef hij geconcentreerd en zag pas laat in de race Tom Sykes op zich afkomen. Echter deed de Brit dat met rasse schreden en leek het erop dat hij de racewinnaar zou worden. Echter Geoff May en zijn EBR 1190RX dachten er anders over. Door technische problemen aan zijn twin was racecontrol terecht bang voor een bevuild circuit en liet de baco’s met de rode vlag zwaaien. Het kwam Guintoli goed uit, want hij had waarschijnlijk zijn voorsprong niet kunnen behouden. De laatste plaats op het podium was voor Jonathan Rea, die zich altijd goed voelt op Assen. De Brit had het geluk dat hij Loris Baz, die voor het eerst vanaf pole position mocht starten, een ronde ervoor nog net achter zich had zitten. Overigens hadden beide EBR’s problemen met hun blok en gingen enkele coureurs in de fout door de moeilijke omstandigheden. Eugene Laverty verliet zowel in manche 1 als 2 gestrekt het strijdtoneel.

Tweede manche
Ook in de afsluitende, tweede Superbike-race was het eigenlijk vrij snel duidelijk wie er aanspraak zou maken op de zege. In dit geval was het Jonathan Rea. Op een kletsnatte baan hield hij zijn hoofd koel en hield aan de voorzijde de controle vast. Alex Lowes leek nog een opmars te willen maken, maar Rea counterde op de juiste momenten en zijn voorsprong bleek groot genoeg te zijn om z’n landgenoot toch op ruime afstand te houden. Davide Guigliano zette alles op alles om ditmaal wel op het podium te komen. De Italiaanse Ducati-coureur verloor in de eerste manche al snel de controle van zijn Panigale R en wilde dus wat rechtzetten. Dat leek ook nu weer gepaard te gaan met een crash, maar wonder boven wonder bleef Guigliano in het zadel zitten. Het leverde hem zijn eerste podiumplek op bij zijn nieuwe werkgever. Tom Sykes wist met een vierde plek voldoende punten binnen te halen en blijft uiteraard stevig aan de leiding. Vooral ook omdat zijn voornaamste concurrent, Sylvain Guintoli, al heel snel in de fout ging. De Fransman gleed onderuit en kon gelukkig zijn weg vervolgen. Dat deed hij overigens op knappe wijze, want de Aprilia-man werd uiteindelijk nog negende en pakte zeven belangrijke punten op. Iemand die ook WK-punten kon scoren, was Kervin Bos. De wildcard, rijdend op een Honda CBR1000RR EVO, reed na de hervatting (race twee werd onderbroken door de hevige regenval) wederom knap richting de top-tien. Bos werd uiteindelijk afgevlagd als elfde en kan trots terugkijken op een geslaagd weekend. 

WK Supersport – Magische race
We wisten dat hij ertoe in staat was, een WK Supersport-wedstrijd winnen. Michael van der Mark kent de weg naar het podium inmiddels redelijk goed, maar een zege zat er helaas nog niet in. Tot aan Assen, want voor eigen publiek wist de Rotterdammer een prestatie van jewelste neer te zetten. Op zeer dominante wijze reed Van der Mark weg van zijn concurrenten en bleef werken aan zijn voorsprong. Niemand kwam meer enigszins in de buurt van de Nederlander, ook Kenan Sofuoglu niet. De Turk bleef lang steken achter tweede man Florian Marino en moest uiteindelijk door technische problemen in de twaalfde ronde de wedstrijd verlaten. Marino kon daardoor de race op gemakkelijke wijze uitrijden op plek twee en scoorde zodoende zijn tweede podiumplaats op rij. De Fransman gaat hierdoor nu ook aan de leiding in het WK Supersport, gevolgd door Van der Mark en Kev Coghlan. Jules Cluzel, de verrassende winnaar van de openingsrace op Phillip Island, mocht eveneens richting het podium in Assen. De MV Agusta-coureur moest echt alles op alles zetten om Kev Coghlan en Lorenzo Zanetti van zich af te houden. Het zorgde ervoor dat hij nu op een totaalscore van 41 punten komt, acht punten minder dan Marino. Wildcard-coureur Pepijn Bijsterbosch hoopte stiekem ook op een enkel WK-punt, maar de Yamaha-coureur greep net mis met een zestiende plek.

     

FIM Superstock 1000 – Valk verbaast vriend en vijand
Evenals Michael van der Mark domineerde Kevin Valk de wedstrijd in Assen. De Kawasaki-coureur van MtM Racing Team kon haast van start tot finish de race leiden. Op een natte baan zette hij met regelmaat de snelste rondetijd van het veld neer, liep dan ook snel weg van de concurrentie en kwam niet meer onder druk te staan. Het was voor Valk pas zijn tweede race in dit FIM Superstock 1000-kampioenschap, een ontzettend knappe prestatie. Pas in het parc fermee zag Valk voor het eerst de andere podiumkandidaten en dat bleken Ondrej Jezek en Matthieu Lussiana te zijn. Wildcard-rijder Nigel Walraven reed een goede race. De Suzuki-man, uitkomend in het ONK Dutch Superbike, werd netjes tiende. 

EK Superstock 600 – Tessels wederom op ereschavot
Op de zaterdag werd, zoals gebruikelijk, de race om het EK Superstock 600 al verreden. Ook hier hadden enkele Nederlanders kans op goede resultaten, mede dankzij sterke kwalificaties. Op een natte baan vertrok Davy Thoonen voortvarend, lag even aan de leiding en leek op weg naar een mooie klassering. Echter werd hij één van de vele slachtoffers van het gladde asfalt. In de zesde van de dertien ronden ging hij hard onderuit. Wayne Tessels bleef wel in kansrijke positie en sloot aan bij Niki Tuuli en Kevin Manfredi. De Suzuki-coureur deed goed mee, maar merkte eveneens hoe verraderlijk de baan wel niet was. Een ‘momentje’ zorgden ervoor dat Tessels eieren voor zijn geld koos en zodoende wederom een mooie derde plaats kon opeisen. De Suzuki-coureur is het seizoen op deze manier perfect begonnen en staat nu tweede in het kampioenschap. Rob Hartog, merkgenoot van Tessels, zette eveneens een mooie prestatie neer. Het neefje van GP-winnaar Wil Hartog werd vierde en hield als wildcard-coureur verschillende vaste rijders achter zich. Koen Zeelen, een van de mannen die het gehele kampioenschap doet, was de derde Nederlander die met punten naar huis mocht gaan. Na een veertiende plek in Aragon werd hij nu dertiende. 

Voor uitslagen kun je terecht op www.worldsbk.com. 

Fotografie: 2Snap        

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen