13 C
Nederland
zondag 3 juli 2022

Dit was het GP-weekend op Rio Hondo

MotoGP – Drie uit drie

Het was na de trainingen redelijk eenvoudig om te voorspellen dat Marc Marquez ook de derde Grand Prix van 2014 zou gaan winnen. De wereldkampioen domineerde namelijk het weekend in Argentinië volledig. In de kwalificatie konden slechts twee coureurs (Lorenzo en Pedrosa) binnen een seconde van Marquez blijven. Een optocht achter Marquez aan leek zondagmiddag dan ook een feit te worden, maar vele coureurs dachten daar (gelukkig) anders over. Het begin van de MotoGP op Termas de Rio Hondo leek haast op een willekeurige wedstrijd van de Moto3. Positiewisselingen bij elke bocht, een grote kopgroep op slechts enkele meters asfalt en strijd ‘all over the place’. Jorge Lorenzo, dit keer wel op de juiste manier van zijn startplek vertrokken, probeerde weg te rijden van de rest, maar werd na enkele rondjes bijgehaald door de groep Rossi, Pedrosa, Marquez en een zeer strijdvaardige Iannone. Op het moment dat de race tegen de tweede helft aan begon te kruipen, waren Lorenzo en Marquez wat weggelopen van de rest. Het leek erop dat Marquez rustig achter Lorenzo plaatsnam en later de aanval zou kiezen. En inderdaad, dat was de tactiek die de Spaanse Honda-coureur in zijn hoofd had zitten en ook nog eens perfect wist uit te voeren. In de zestiende van vijfentwintig ronden ging Marquez zijn grootste titelrivaal voorbij en liep daarna gestaag uit. Lorenzo moest zich daarna concentreren op die andere Repsol Honda-coureur, Dani Pedrosa. Helaas voor de MotoGP-wereldkampioen van 2010 en 2012 kon Pedrosa een hoger tempo aanhouden richting de finish van de race en bezorgde Honda, evenals in Austin, een mooi één-tweetje.

Na de fabriekscoureurs van Honda en Yamaha (Lorenzo werd derde, Rossi vierde) wist Stefan Bradl vijfde te worden en liet wederom zien dat hij een kandidaat is om een podiumplek te verdienen als de toppers in de MotoGP een fout maken. Ook iemand die daar aanspraak op lijkt te maken, is Andrea Iannone. De Italiaan kon vorig jaar op de Ducati Desmosedici nog niet helemaal zien waartoe hij in staat is, maar in 2014 lijkt hij beter in vorm te zijn. Hij wist ditmaal zelfs Ducati’s eigen coureur, Andrea Dovizioso, achter zich te houden. En niet een klein beetje, maar met een verschil van veertien seconden. Het MotoGP-circus vertrekt nu zo snel mogelijk uit Argentinië om neer te strijken in Jerez, waar komend weekend al de vierde GP van het seizoen op het programma staat. Vooral voor Alvaro Bautista wordt dit een belangrijke race. De nummer zes van 2013 heeft namelijk al drie DNF’s achter zijn naam staan. Ook dus drie uit drie, evenals Marquez, zij het op een totaal andere manier.

Uitslag MotoGP: 1. Marquez (ESP); 2. Pedrosa (ESP); 3. Lorenzo (ESP); 4. Rossi (ITA); 5. Bradl (GER); 6. Iannone (ITA); 7. Smith (GBR); 8. P. Espargaró (ESP); 9. Dovizioso (ITA); 10. Aoyama (JAP); 11. Hayden (USA); 12. Hernandez (COL); 13. Abraham (CZE); 14. Redding (GBR); 15. A. Espargaró (ESP).

Tussenstand: 1. Marquez, 75; 2. Pedrosa, 56; 3. Rossi, 41; 4. Dovizioso, 34; 5. Iannone, 25.

Moto2 – Masterclass Rabat

Het lijkt erop dat Tito Rabat de bepalende factor in de Moto2 begint te worden, als ie dat al niet is. De Spaanse coureur, in dienst van het Belgische Marc VDS Racing Team, gaat nu flink aan de leiding in de tussenstand en kan zich eventueel nu al een nul-score permitteren. Ook in Argentinië kon niemand tippen aan de snelheid die Rabat aan de dag legde. De nummer drie van 2013 vertrok vanaf pole en werd nimmer bedreigd door zijn collega’s. Terwijl Rabat aan kop langzaam, maar gestaag zijn voorsprong opbouwde, wist Xavier Siméon beslag te leggen op zijn beste GP-prestatie, een tweede plek. Het zorgde ervoor dat de Belgen een prima weekend (zie ook Moto3) op het circuit van Rio Hondo beleefden. Waar Maverick Viñales ditmaal teleurstelde door een crash hield Luis Salom de eer van Pons HP40 hoog.

De Mallorcaan kende een zeer matige start van zijn Moto2-carrière, maar maakte dat allemaal goed door de derde plek te veroveren. Dat deed hij door op knappe wijze het duel met Dominique Aegerter en Simone Corsi winnend af te sluiten. Meest teleurgestelde man in de Argentijnse GP moet vast Jonas Folger zijn geweest. De Duitser wist de weg goed te vinden op het nieuwe Rio Hondo en sloot twee trainingen als snelste af. Tijdens de kwalificatie pakte hij een vijfde startstek, maar in de race ging het allemaal mis voor Folger. De Moto2-debutant eindigde net buiten de punten op plek zestien. Twee plaatsen achter hem finishte Johann Zarco. Het verhaal voor de Fransman leek aardig op die van Folger. Ook hij stond er goed bij in de trainingen en kwalificatie (tweede tijd), maar deed een verkeerde bandenkeuze. Hij zakte in de wedstrijd daardoor al snel terug en is na drie races nog altijd puntloos.

Uitslag Moto2: 1. Rabat (ESP); 2. Siméon (BEL); 3. Salom (ESP); 4. Aegerter (SUI); 5. Corsi (ITA); 6. De Angelis (RSM); 7. Kallio (FIN); 8. Lowes (GBR); 9. Cortese (GER); 10. Torres (ESP); 11. Schrötter (GER); 12. West (AUS); 13. Morbidelli (ITA); 14. Terol (ESP); 15. Nakagami (JAP).

Tussenstand: 1. Rabat, 70; 2. Kallio, 42; 3. Viñales, 38; 4. Corsi, 33; 5. Aegerter, 29.  

Moto3 – Bouncy Fenati

De GP in Argentinië werd op fantastische wijze geopend door de jonge honden in de Moto3. Van start tot finish verzorgden zij een prachtig schouwspel voor het massaal toegestroomde publiek. Drie hoofdrolspelers (Jack Miller, Romano Fenati en Efren Vazquez) waren in beginsel met elkaar in gevecht, maar de samenstelling veranderde naar mate de wedstrijd vorderde. Alex Marquez verving zijn merkgenoot Vazquez, die uiteindelijk aan het steggelen raakte met Alex Rins. Vooraan wisselde Miller, Fenati en Marquez meerdere malen van positie en het was duidelijk dat zij het pas na de finish eens zouden worden over de rolverdeling. Alhoewel, zelfs daarna was er nog onenigheid over de uiteindelijke posities. Dat kwam vooral doordat Fenati iets te wild de een na laatste bocht indook. De Italiaan raakte daarbij niet alleen Marquez, maar ook nog eens Miller. Die moest daardoor wijd en kon nog net voorkomen dat Livio Loi hem van het podium afstootte. De Belg sprong namelijk weg bij Vazquez en Rins en kwam richting het einde van de race nog vervaarlijk dichtbij het leidende trio. De jarige job (Loi werd op de wedstrijddag zeventien jaar) wilde zichzelf een mooi cadeau geven en probeerde op het laatste moment nog enkele aanvallen in te zetten. Helaas kon hij die geen enkele keer succesvol afronden en moest genoegen nemen met de vierde plek, achter Miller, Marquez en winnaar Fenati. In eerste instantie baalde Loi uiteraard dat hij niet zijn eerste podiumplek had behaald, maar gelukkig kon hij daarna genieten van zijn topprestatie. Even leek het er zelfs op dat Romano Fenati voor zijn actie op Marquez en Miller een tijdstraf zou ontvangen, maar zover liet de wedstrijdleiding het niet komen. Fenati mocht zijn tweede GP-zege houden, maar werd later nog wel getrakteerd op een strafpunt. Een opluchting waarschijnlijk voor de protegé van Valentino Rossi, want een tijdstraf had niet misstaan in deze situatie.

De strijd om het laatste punt was voor de Nederlandse fans eentje om in de gaten te houden. Zowel Scott Deroue als Bryan Schouten waren in de running om dat felbegeerde WK-punt te bemachtigen. In een wedstrijd tegen Maleisië (Hafiq Azmi en Zulfahmi Khairrudin) moesten de oranje mannen helaas het onderspit delven. Het punt ging uiteindelijk naar de ervaren Khairuddin, waardoor Deroue (17e) en Schouten (18e) met lege handen kwamen te staan. Hoewel geen punt, moet dit voor beide Nederlanders een flinke opsteker zijn geweest. Ze hebben gezien dat er zeker wel wat te halen valt in dit competitieve veld.      

Uitslag Moto3: 1. Fenati (ITA), 2. Marquez (ESP); 3. Miller (AUS); 4. Loi (BEL); 5. Rins (ESP); 6. Vazquez (ESP); 7. Viñales (ESP); 8. Ajo (FIN); 9. Kent (GBR); 10. Bastianini (ITA); 11. Masbou (FRA); 12. Guevara (ESP); 13. Tonucci (ITA); 14. Binder (RSA); 15. Khairuddin (MAL); 17. Deroue; 18. Schouten.

Tussenstand: 1. Miller, 66; 2. Fenati, 49; 3. Vazquez, 42; 4. Marquez, 40; Rins, 35.

Fotografie: 2Snap

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen