13 C
Nederland
zaterdag 25 juni 2022

Dit was het SBK-weekend op Imola

Van der Mark aan de leiding in wereldkampioenschap Supersport

Michael van der Mark (foto boven en rechts) heeft opnieuw bewezen dat z’n indrukwekkende racetempo veel belangrijker is dan het rijden van één snel rondje in de kwalificatie. De Pata Honda-coureur had tijdens de kwalificatie een beetje pech en belande daardoor op de zesde startrij. Het weerhield hem er niet van om opnieuw een fantastische race te rijden, waarbij de overwinning uiteindelijk zelfs nog in beeld kwam. Het was teamgenoot Lorenzo Zanetti die uiteindelijk de overwinning veilig stelde, met ruim twee seconden voorsprong op Van der Mark. Kawasaki-coureur Florian Marino eindigde als derde, en deelt de koppositie in het kampioenschap met Van der Mark. Beide coureurs hebben 65 punten, en daarmee een redelijke voorsprong op de winnaar van vandaag: Zanetti.

Grote verliezer van de dag, en in het kampioenschap, was Kenan Sofuoglu. De Turk lag op koppositie totdat zijn Kawasaki er vier ronden voor het einde de brui aan gaf. Een negatieve dag was het ook voor MV Agusta-coureur Jules Cluzel. Hij vertrok vanaf pole maar kwam twee keer buiten de baan, en eindigde als vijftiende.

Tony Coveña werd keurig veertiende en sprokkelde hiermee twee WK-punten bijeen.

Drie op een rij voor Rea
Bij Ten Kate was de vreugde niet alleen groot door de topprestaties van Van der Mark en Zanetti. Het weekend werd een echt droomweekend door de geweldige prestatie van Jonathan Rea. Hij pakte op z’n WSBK-Fireblade niet alleen de superpole, hij won ook nog eens beide manches. En als kers op de taart kreeg hij daarmee de leiding in het WSBK-kampioenschap in handen. Aangezien hij ook de tweede manche in Assen won, heeft hij nu al drie manches op rij gewonnen en is daardoor een meer dan serieuze kandidaat voor de wereldtitel.

Zijn meest belangrijke achtervolger is Tom Sykes, de regerend wereldkampioen. Hij wist vandaag op zijn Kawasaki in de eerste manche op op het podium te eindigen (derde, foto onder), maar in manche twee kwam hij niet verder dan de vijfde plek. Ducati-coureur Chaz Davies had een goed weekend en eindigde in beide manches als tweede.

De Nederlanders
Kevin Valk zag vandaag Ondrej Jezek de Superstock 1000-race op zijn naam schrijven. Vele ogen waren op Valk gericht, hij won immers de race op Assen, maar door een eigen schakelfout ging hij jammerlijk onderuit. Zonde, want Valk was bezig met een prachtige inhaalrace. Hij had zich al vanaf de zestiende positie opgewerkt naar de elfde plek, en dat in maar drie ronden. Helaas nam hij in zijn val de nummer tien mee naar het grind, Calia was de ongelukkige.

Wayne Tessels werd in het EK Superstock keurig negende, Koen Zeelen kwam als twintigste over de eindstreep. Tessels staat in het kampioenschap nog op een keurige derde plek.

In de European Junior Cup werd Jamie van Sikkelerus elfde, terwijl Licciardi en Van Schoonhoven de race niet uitreden.

Fotocredits: 2Snap, MOTOR Magazine, MOTO73

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen