Dit was het weekend op Indianapolis

MotoGP – Niet te stoppen
Laten we hopen dat Marc Marquez vaker zijn start verprutst. Als de dominante factor in de MotoGP namelijk slecht van zijn plek komt, ontstaat er een gave beginfase. Zo gebeurde dat ook tijdens de tweede Amerikaanse GP van dit jaar. Op Indianapolis veroverde Marquez zijn achtste pole van het jaar, maar de Spanjaard kon niet profiteren van de beste startplek. Andrea Dovizioso en Valentino Rossi deden dat echter wel. Het Italiaanse duo nam brutaal de leiding, waarna het lang leek op een eventuele verrassing van de negenvoudige wereldkampioen. Rossi oogde sterk, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen, op het moment dat Marquez in zijn dodelijke ritme kwam. Het duurde even voordat hij alle concurrenten definitief voorbij was, maar daarna was er geen houden meer aan. Terwijl Ducati-coureur Dovizioso terugzakte, kwam Jorge Lorenzo steeds beter in vorm. De geplaagde Yamaha-man liet zien dat hij in de tweede seizoenshelft met twee missies aan de slag wil gaan. Tweede worden in het kampioenschap  en de eerste coureur zijn die Marc Marquez op de baan weet te verslaan. Op Indy kwam hij nog wat tekort, maar Lorenzo leek nu wel meer op de rijder die hij eind vorig jaar in zich naar boven wist te halen.

Valentino Rossi eindigde de race uiteindelijk als derde, maar het is telkens weer goed om te zien dat de veteraan van het veld nog altijd mee kan komen met de jonge honden. Ook nu deed hij weer niet onder voor de Spanjaarden om zich heen. Dani Pedrosa werd ditmaal vijfde en was het gehele weekend al niet in opperbeste vorm. De Spanjaard moest lange tijd een felle strijd uitvechten met Andrea Iannone, de fabrieksrijder van Ducati voor 2015. Een welverdiende plek overigens, gezien de prestaties die hij dit jaar neerzet. Ook op Indy kon hij dus lang meekomen met de snelle jongens, maar door mechanische pech moest hij uiteindelijk zijn Desmosedici aan de kant zetten. Achter Pedrosa (vierde) eindigde het Monster Yamaha Tech3-duo op plek vijf (Pol Espargaro) en zes (Bradley Smith).

Overigens waren er veel uitvallers te bemerken in de tiende GP van het seizoen. Acht man wist de finish niet te bereiken, waardoor onder meer Michael Laverty zijn eerste WK-punten kon scoren met een veertiende plaats. Een plek voor hem reed Colin Edwards rond. De Amerikaan kent een moeilijk seizoen door een rugkwetsuur en besloot dan ook dat hij in 2014 enkel nog de GP van Indianapolis, waar hij dertiende werd, en Valencia rijdt. De resterende wedstrijden wordt de afzwaaiende Edwards vervangen door Alex de Angelis.Moto2 – Kallio brengt spanning

De strijd om de MotoGP-titel mag dan niet meer spannend zijn, in zowel de Moto3 als Moto2 is dat gelukkig echter wel het geval. In de ‘intermediate’-klasse zijn  teamgenoten van elkaar de hoofdrolspelers. Klassementsleider Tito Rabat krijgt namelijk steeds meer tegenstand te verduren van Mika Kallio. De Fin liet op Indianapolis namelijk zien hoe goed hij wel niet is. De Marc VDS Racing Team-coureur kon op Amerikaanse grond zeer dominant optreden en wist zo zijn derde zege van het jaar te grijpen. De Moto2-race werd al vrij snel onderbroken door een massale valpartij en zichtbaar was Kallio daar niet over te spreken. Logisch ook wel, want de Fin had al een flinke voorsprong bij elkaar weten te sprokkelen. Niemand kon aanhaken bij hem, wat ze ook probeerden. Dominique Aegerter (net terug van een succesvol uitstapje Acht uren van Suzuka) zette de achtervolging wel in, maar ging daarbij vaak over de limiet. Het tweede deel van de Moto2-wedstrijd leek een herhaling van het eerste partituur. Kallio ging er weer gelijk vandoor, maar ditmaal kon hij zijn voorsprong niet verder uitbreiden dan rond een seconde. Dat zorgde ervoor dat Tito Rabat, Maverick Viñales en Dominique Aegerter hoop blijven houden op een eventuele zege. Het bleek echter valse hoop te zijn, want de winst voor Kallio kwam nimmer echt in gevaar. Achteraf meldde de Fin wel dat hij volle bak aan de slag moest, aangezien zijn banden niet meer hetzelfde gevoel hadden gegeven als in het eerste gedeelte van de race. Voor Kallio was het waarschijnlijk fijn om zijn teamgenoot niet terug te vinden op het podium. In de slotfase wisten Viñales (tweede) en Aegerter (derde) hem in een rechtstreeks duel te verslaan. In de tussenstand houdt Rabat, die nu vierde werd, een voorsprong over van zeven punten, met nog acht wedstrijden te gaan. Alles is dus nog mogelijk, maar het lijkt erop dat Marc VDS Racing Team sowieso wel aan het einde van het seizoen haar eerste wereldtitel kan gaan vieren. Alleen Viñales lijkt nog een bedreiging te kunnen gaan vormen voor Rabat en Kallio.Moto3 – Vazquez’ eerste

De verschillen na de kwalificatie in de Moto3 waren zeer klein en een grote kopgroep werd dan ook in de race verwacht. Dat kwam dan ook uit en pas in de laatste meters werd de wedstrijd beslist. Na de start sprongen zeven man (Jack Miller, Efren Vazquez, Alex Marquez, Alex Rins, Romano Fenati, JuanFran Guevara en Brad Binder) weg, maar kregen uiteindelijk nog gezelschap van Alexis Masbou (die van heel ver moest komen), Miguel Oliveira en Jakub Kornfeil. De tienkoppige groep bereidde een spektakelstuk als slot voor en het was onmogelijk om een winnaar te voorspellen. Iedereen leek even dreigend en uiteindelijk kwam Romano Fenati als eerste het lange, rechte stuk op. De vraag was alleen of de afstand naar de tweede man Efren Vazquez groot genoeg zou zijn, maar dat bleek al vrij snel niet zo te zijn. De Spanjaard op de Honda van Saxoprint-RTG kwam als een raket voorbij aan de Italiaan en zegevierde op die manier voor de eerste maal in zijn GP-carrière. In de andere 115 WK-races was dat nog niet eerder gelukt. Jack Miller zat in de slipstream van Vazquez, maar kwam snelheid tekort en moest genoegen nemen met een derde plaats. De Australiër pakte daarmee echter weer de broodnodige punten om de kop in het klassement te behouden en zelfs te vergroten, doordat Alex Marquez in Indianapolis zesde werd. Door de winst schuift Vazquez nu naar de tweede plek in de tussenstand, met 21 punten achterstand op Miller.

De twee Nederlanders hadden ditmaal geen zicht op punten. Scott Deroue wist nog wel een goede start te produceren, reed daardoor even op plek twintig, maar door enkele foutjes zat er niet meer in dan een 23e positie. Bryan Schouten zat in de kwalificatie nog behoorlijk kort op de toppers in het Moto3-veld, maar kon dat niet waarmaken in de race. Liggend op de 21e plaats ging hij onderuit, waardoor zijn wedstrijd over was. Schouten kon nog wel door op zijn Mahindra en bracht zo zijn machine over de finish als 27e.

fotografie: 2Snap

Voor uitslagen ga je naar www.motogp.com.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.