donderdag 25 april 2024

Dutch Masters of Motocross: favorieten maken rol waar – wereldtoppers

Dutch Masters of Motocross Harfsen
1 mei

Geen verrassingen in Harfsen tijdens de derde wedstrijd van de Dutch Masters of Motocross. De drie vaste Nederlandse MXGP-rijders beheersten de beide manches van de 500 cc. De eerste manche werd een prooi voor Brian Bogers, die Calvin Vlaanderen nipt achter zich wist te houden. Op ruime afstand ging de derde plaats naar Glenn Coldenhoff. In de tweede race ging de zege naar Vlaanderen. Coldenhoff werd tweede en Bogers derde. Met 47 punten ging de dagzege naar Vlaanderen, met Bogers (45) als tweede en Coldenhoff (42) als derde. Brent van Doninck werd in beide manches vierde.

MXGP-trio heerst in Oldebroek – wereldtoppers

Klassementsleider Vlaanderen wist zijn voorsprong op Coldenhoff te vergroten van vijf naar tien punten. Bogers is derde met elf punten minder dan Vlaanderen. Al deze drie rijders hebben dus nog kans op de Nederlandse titel, met uiteraard de beste papieren voor Vlaanderen. De beslissing valt op zaterdag 18 juni op circuit Kwintelooyen in Rhenen.

In de 250cc-klasse is Rick Elzinga bij winst in de eerste manche in Rhenen verzekerd van de Nederlandse titel. Hij zegevierde in Harfsen in beide manches, in de eerste race voor zijn teamgenoot Andrea Bonacorsi, in de tweede voor Lucas Coenen, die derde was geworden in de eerste manche. Broer Sacha Coenen werd derde in de tweede race. Kay Karssemakers werd tweemaal vierde.

Elzinga leidt met 144 punten voor Lucas Coenen (84). De overige rijders hebben een zodanige achterstand dat ze niet meer voor de titel in aanmerking komen.

Cas Valk liet de 125cc-race in Harfsen schieten, omdat zijn Fantic-team hem in een Italiaanse kampioenscross in Ponte a Egola aan de start wilde hebben. Daarin werd hij 23e en derde. De Let Janis Reisulis won in Harfsen beide manches.

Zege en trio podiums voor Collin Veijer

Red Bull MotoGP Rookies Cup (en klein beetje MotoE)
Portimão (22 t/m 24 april), Jerez (29 t/m 1 mei)

Tekst: Asse Klein
Fotografie: Red Bull Content Pool

Voor Collin Veijer is 2022 een belangrijk jaar om te laten zien dat hij klaar is voor een Grand Prix-debuut in 2023. Aan deze missie is de 17-jarige coureur uitstekend begonnen. De Red Bull MotoGP Rookies Cup begon in Portimão. Na voor Veijer tegenvallende trainingen op een natte baan, stuurde hij zijn KTM vanaf een twaalfde startplek naar een knappe derde plaats in de eerste race. Dit betekende tevens zijn eerste podium in deze talentencompetitie. Een dag later deed Veijer het nog beter, want toen finishte hij als tweede. Toen de nummer één José Rueda een positie werd teruggezet, omdat hij in de laatste sector nipt buiten de baan was gekomen, werd Veijer tot winnaar uitgeroepen. Het was de eerste Nederlandse winnaar sinds Bo Bendsneyder in 2015. Een week later in Jerez verliep Veijer’s weekend redelijk op dezelfde manier, al was het nu warm. In de kwalificatie was de coureur uit Staphorst negende. In de eerste race wist Veijer zich knap naar voren te werken en kwam hij als derde over de finish. Ook tijdens de tweede race in Jerez wist Veijer gestaag naar voren te rijden. In de laatste vijf ronden reed hij regelmatig aan de leiding, maar de Nederlander viel in de slotronde terug naar plaats zes. Toch wist Veijer nog weer als derde over de finish te komen, waarmee hij zijn vierde podium zou hebben gescoord. Echter werd Veijer kort na de race een positie teruggezet vanwege het overschrijden van de baanlimiet in de laatste ronde. Na zijn vier sterke races staat Veijer momenteel op een tweede plaats in het klassement. Het MotoE-seizoen begon in Jerez. De Braziliaan Eric Granado wist beide races op zijn naam te schrijven.

Hamberg en Lonbois grote winnaars in Hengelo GLD

Internationale Wegraces Hengelo
30 april & 1 mei

Fotografie: Damon Teerink

De jaarlijkse wegraces in Hengelo waren goed bezocht en werden onder goede weersomstandigheden verreden, want het ronderecord van Nigel Walraven – uit 2018 – werd door Superbike-coureur Vincent Lonbois met 0.042 seconde uit de boeken gereden. Het hoofdnummer was het Internationale Road Race Championship, afgekort IRRC. Daarin was Jorn Hamberg tweemaal het sterkste in de IRRC Supersport-wedstrijden. Maar daar bleef het niet bij, want Hamberg wist ook beide BeNeLux Trophy Supersport-races te winnen, gevolgd door zijn Performance Racing Achterhoek-teamgenoot Ilja Caljouw. Ook scoorde Caljouw een tweede plaats in het IRRC Supersport. Hierdoor kende Performance Racing Achterhoek uit Hengelo GLD een zeer succesvol thuisweekend op de Varsselring. In de IRRC Superbike en BeNeLux Trophy Superbike wist Lonbois viermaal te winnen. De Belg keerde dit jaar terug in de racerij na twee jaar van afwezigheid. Davy Thoonen maakte een geslaagd debuut in de IRRC Superbike. Thoonen werd er derde en in de BeNeLux Trophy Superbike scoorde hij een tweede plaats. Hilbert Talens wist met zijn Belgische bakkenist Frank Claeys een overwinning te scoren in de Northern Sidecar Cup, terwijl Jan Frank Bakker beide races in de NK Classics-IHRO wist te winnen.

Jorn Hamberg (95) won viermaal in Hengelo GLD.