donderdag 25 april 2024

MXGP-trio heerst in Oldebroek – wereldtoppers

Dutch Masters Oldebroek
18 april

In voorgaande jaren (dat wil zeggen voor 2020, want in 2020 en 2021 werd er niet gereden) kwamen er vaak sterke buitenlandse rijders aan de start bij de wedstrijden van de Dutch Masters of Motocross. Dat is dit jaar niet het geval. Wellicht is Nederland nu minder in trek doordat er in ons land geen MXGP wordt georganiseerd. Van alle 41 rijders, die dit jaar in de MXGP tot nu toe punten hebben behaald, reden er slechts vier – gadegeslagen door veel publiek – op het zonovergoten circuit De Bargen in Oldebroek. Dit kwartet stak met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uit. Calvin Vlaanderen won de eerste manche voor Glenn Coldenhoff, Brian Bogers en zuiderbuur Brent van Doninck. In de tweede race wisselden Coldenhoff en Vlaanderen van plaats, waardoor de dagzege naar Coldenhoff ging. Bogers werd opnieuw derde en Van Doninck wederom vierde. Vlaanderen blijft in het bezit van de rode plaat.

Tekst: Emil Bilars, Jan Boer, Gert Bos, Asse Klein, Kees Siroo
Fotografie: Emil Bilars, DMOM Oldebroek, Kees Siroo

In beide manches legden naast deze vier slechts Stefan Ekerold (twee keer vijfde) en Sven van der Mierden (beide keren zesde) het volledige aantal ronden af, alle andere rijders werden één of twee keer op een ronde gezet. Ruim de helft zag zich twee keer voorbij worden gestoken door de leiders.

In de 250cc heerste Rick Elzinga. Hij won beide manches voor de Belg Lucas Coenen. De derde plaats op het podium ging naar Elzinga’s Italiaanse teamgenoot Andrea Bonacorsi. In deze klasse was Elzinga, leider in de EMX250, de enige met WK-punten. De Zendenaar, die een week eerder in Pietramurata zijn GP-debuut maakte, zal dit jaar in alle Europese GP’s van start gaan voor zover deze niet samenvallen met een EK-wedstrijd.

In de 125cc finishten de eerste vier in beide reeksen in dezelfde volgorde: winst voor Ivano van Erp voor de Let Janis Reisulis, Cas Valk en de Duitser Max Werner.

De Dutch Masters wordt op 1 mei voortgezet in Harfsen.

Bax/Cermak en Veldman?Janssen houden elkaar in evenwicht

ONK Zijspancross Lochem en Oldebroek
10 april en 16 april

Bax/Cermak en Veldman/Janssens hebben elkaar goed in evenwicht gehouden tijdens de ONK zijspancross in Lochem en in Oldebroek. In Lochem waren Veldman/Janssens duidelijk de sterkste. Veldman reed tweemaal vanaf de vierde plek naar de overwinning toe. De leidende Bax/Cermak konden ondanks hevig verdedigen niks anders doen dan zich neerleggen bij de dominantie van Veldman. Veldman/Janssens wonnen zo in Lochem voor Bax/Cermak op de twee plek en Keuben/Rietman die derde werden. Hoe anders was dat in Oldebroek!

Te veel geluid nekt Etienne Bax – wereldtoppers

Keuben/Rietman behaalden tot nu toe elke ONK het podium, maar crashte hard in de wedstrijd waarbij bakkenist Rietman een blessure opliep. Rietman wordt aanstaand weekend tijdens de GP van Markelo tijdelijk vervangen door de Fransman Lebraton in het zijspan bij Keuben. Ook Bax en Veldman wisselden stuivertje, want nu was er niemand opgewassen tegen de dadendrang van Bax/Cermak. Vooral op de wave-sectie maakten zij letterlijk grote sprongen en wonnen met afstand beide heats voor Veldman/Janssens op de tweede plek en Van Werven/Van den Boogaart, die derde werden in Oldebroek. Op Hemelvaartsdag gaat de ONK-strijd, waarin team Bax nipt leidt voor Veldman, verder in Rhenen.

Bax/Cermak (82) en Veldman/Janssens (31) werden beiden winnaar van een ONK-wedstrijd.

Winst voor Eddie de Boer en Toine Gierkink

IDC MOTORRACE Assen
9 april

In de eerste IDC-wegrace van het seizoen 2022 in Assen heeft Eddie de Boer de Dutch Supersport gewonnen, bij de Dutch Superbike won Toine Gierkink. Beiden nieuwe winnaars, dat was te verwachten nu vele toppers om diverse redenen niet meer van de partij zijn. Het weer was voor de eerste wedstrijd op het TT Circuit verre van ideaal, soms gooide zelfs een hagelbui roet in het eten. In de Dutch Supersport was de reguliere IDM-rijder Milan Merckelbagh al tijdens de kwalificaties de snelste voor Finn de Bruin en Eddie de Boer. In de race nam Merckelbagh direct de leiding voor De Bruin, De Boer en Selwin Hamden. Toen in de zesde ronde een rijder ten val kwam, op de baan bleef liggen en Code 60 volgde, moest twee ronden in een slakkengangetje worden gereden, alvorens de groene vlag een einde maakte aan Code 60. Pardoes ging de in tweede positie rijdende De Bruin met afgekoelde banden onderuit, Merckelbagh won voor De Boer en Hamden, die bijna in zijn wiel zat. Toch won De Boer, Merckelbagh kreeg een dubbele tijdstraf omdat hij door de tijdwaarneming in beide Code 60-ronden op het rechte stuk ruim de dubbele snelheid had gereden. Hamden werd tweede voor de Duitser Till Belczykowski, Rick Kooistra en Merckelbagh.

De pole in beide natte kwalificaties ging naar Wayne Tessels, de WK Endurance-rijder is de nieuwe man bij Druijff Racing Kawasaki naast Alexander Klaassen. De rijder uit Lopik nam meteen na de start het heft in handen en leidde voor de van de derde rij gekomen Toine Gierkink en de Duitsers Schmiemann en Witte. Tessels leek de zaak te controleren, maar enkele ronden voor het einde zakte zijn tempo en kon de goed volgende Suzuki-rijder Gierkink hem passeren. Vanwege technische problemen kon Tessels slechts volgen, Gierkink won ruim voor Tessels. De strijd om de derde plaats bleef spannend tot de finish, op de streep klopte Ferry van Rijn nipt Markus Witte.

Wayne Tessels deed wat hij kon, maar Toine Gierkink won bij de Superbike.

Kort

Cas Valk werd in Pietramurata tweede en achtste in de EMX125. Dat leverde hem de derde plaats totaal op. Ivano van Erp werd elfde en vierde. In het EK-klassement is Valk tweede achter zijn Franse Fantic-teamgenoot Alexis Fueri, Van Erp staat zevende.

De openingswedstijd voor de BENECUP SUPERMOTO op Spa-Francorchamps is overtuigend gewonnen door Romain Kaivers. In de eerste manche van de Inters – Prestige haalde hij het voor Lionel de Ridder en Kevin Viellevoye, in de tweede manche won Kaivers voor Viellevoye en Wouter Straver. In totaal werd Straver vijfde, Renzo van der Hoek tiende en Jeffrey Ganseman veertiende.

Nadat de Nederlandse GRASBAANCOMPETITIE door corona twee jaar bijna geheel stil lag, komt ze nu langzaam weer op stoom. Aangelokt door het zonnige weer kwamen paasmaandag vele toeschouwers naar de traditionele races in Balkbrug. Zij zagen hoe Romano Hummel, net als een week eerder in Vries, de concurrentie kansloos liet. De regerend wereldkampioen bleef in zijn onnavolgbare stijl de gehele wedstrijd zonder puntverlies. De internationaal bezette wedstrijd werd gedomineerd door de Nederlanders. Want naast Hummel klommen Dave Meijerink en de teruggekeerde Jannick de Jong op het podium. De Deen Jakob Bukhave was met een vijfde plaats de beste van de buitenlandse inbreng.

Wayne Tessels is met RAC41 ChromeBurner niet aan de finish gekomen in de 24 uur van Le Mans. Tijdens de eerste ronde van het WK ENDURANCE reed Tessels op een vierde plek in de Superstock-klasse toen het Franse Honda team met versnellingsbakproblemen de strijd moest staken.

Bennie Streuer is puntloos gebleven tijdens de openingsronde van het WK ZIJSPAN in Le Mans. In de eerste race streed Streuer met zijn nieuwe bakkenist Kevin Kölsch voor de laatste podiumplaats toen ze een crash van een combinatie voor hen niet konden ontwijken en zelf ook uitvielen. In de tweede race kwam Streuer vanwege technische problemen niet aan de finish.

Waarom het WK Superbike in Assen een spektakelstuk wordt

Tijdens de races van de BENELUX TROPHY in het Franse Croix-en-Ternois hebben Thijs Peeters (Superbike) en Elias van Roekel (Supersport) dubbele podiumplaatsen gescoord. Hilbert Talens wist met zijn bakkenist Frank Claeys een wedstrijd te winnen in de nieuwe Northern Sidecar Cup.

Lynn Valk is in het Deense Fjerritslev winnares geworden van de eerste wedstrijd van het EK MOTORCROSS VOOR DAMES. Ze werd tweede en eerste. Dani Gelissen finishte als vierde en vijfde. In de EMX65 eindigde Kenzo Jaspers als tweede, werd Teunis Spijkerman zesde, Kas van Hamond achtste en Hidde Hutten tiende. In de EMX85 won Gyan Doensen beide manches. Dani Heitink werd zesde, Dex van den Broek achtste en Dean Gregoire tiende.

Kiyano Veijer heeft voor een sensatie gezorgd. De 13-jarige coureur won de tweede race van de BRITISH TALENT CUP op Silverstone. Ook Jaimie van Sikkelerus deed het uitstekend tijdens de openingsronde met twee vierde plaatsen in de sterke British Supersport-competitie.

De eerste ronde voor het WK S1 SUPERMOTO in het Italiaanse Busca is overtuigend gewonnen door regerend wereldkampioen Marc-Reiner Schmidt. De Duitse TM-fabrieksrijder won in de S1GP zowel beide manches als de Superfinale. Zijn naaste belager was zijn Franse merkgenoot Thomas Chareyre, die tweede werd voor de Tsjech Milan Sitniansky op Honda. In het S1GP Rookie-klassement werd Romain Kaivers zesde en de beste Belg, Romeo Fiorentino, werd negende. Op 8 mei wordt in Spanje de tweede S1 GP verreden.