maandag 27 mei 2024

EK en WK IJsrace: Jasper Iwema met medaillekansen op EK

EK IJSRACE Sanok (Polen), 19 februari

Na de eerste racedag van het EK ijsspeedway staat Jasper Iwema op de vijfde plaats. In het Poolse Sanok begon hij voortvarend aan de wedstrijd. Met twee overwinningen en twee tweede plaatsen lag hij op koers voor een plek in de finale. De steeds slechter wordende ijsvloer werkte echter in het nadeel van Iwema. Het werd duidelijk dat hij het lek nog niet boven heeft voor wat betreft de afstelling van de vering. Zijn laatste heat sloot Iwema puntloos af en ook in de last chance heat, waarin nog twee plaatsen voor de finale te verdienen waren, eindigde Iwema op achterstand als laatste. De tweede Nederlander in Sanok, Niek Schaap, sloot als zestiende af. Hij hielp een betere klassering om zeep door in zijn laatste heat in leidende positie te crashen.

WK IJsspeedway: Bestemming Heerenveen

Ondanks dat Rusland niet hun beste mensen naar het EK sturen, wordt de top van het klassement aangevoerd door twee Russen. Dmitry Solyannikov wist al zijn races te winnen en wordt op twee punten gevolgd door zijn landgenoot Vladimir Fadeev. De Oostenrijkse veteraan Harald Simon schopte het, ondanks twee valpartijen, nog tot op het podium. De tweede en laatste ronde van het EK is op 19 maart in het Poolse Tomaszów Mazowiecki. Hier kan Iwema nog een serieuze gooi naar de medailles doen.

EK-stand

1.Dmitry Solyannikov (RUS)
2.Vladimir Fadeev (RUS)
3.Harald Simon (AUT)
4.Luca Bauer (D)
5.Jasper Iwema
16.Niek Schaap

WK IJSRACE Togliatti (Rusland), 12/13 februari

Nikita Bogdanov drukt momenteel stevig zijn stempel op het WK ijsspeedway. De 20-jarige Rus won overtuigend de eerste twee GP-ronden in zijn thuisland. Jasper Iwema kende een wisselvalige start van het GP-seizoen. Ondanks twee valpartijen, eindigde hij in Togliatti tijdens de eerste racedag op een sterke achtste plaats. Een dag later was hij echter geen schim van zichzelf. Alle strapatsen in de voorbereiding en het feit dat hij in zijn eentje de 3.500 kilometer naar Togliatti moest volbrengen, eisten zijn tol. Het lichaam van de tengere Drent was op en hij koos dan ook wijselijk voor de veilige optie: geen gekke dingen doen en de punten pakken die hem werden aangeboden. De tweede racedag sloot Iwema af op twaalfde plek. Daarmee staat hij momenteel negende in het tussenklassement.

Dat ijsspeedway ook zijn schaduwzijde kent werd in Togliatti weer eens pijnlijk duidelijk. De Russen Toloknov en Khuzhin kwamen in aanraking met de spikes. Toloknov moet na een crash een aantal tenen missen. Khuzhin trof het nog harder. Hij kreeg een wiel op zijn bovenbeen. Hierbij werd een slagader geraakt en verloor de jonge Rus diverse liters bloed. Als gevolg kwam zijn bloedsomloop tot stilstand. De artsen waren gelukkig snel ter plaatse en konden hem redden. Beide coureurs wacht een lange revalidatie.

WK-stand

1.Bogdanov (RUS) 40 punten
2.Kononov (RUS) 34
3.Koltakov (RUS) 30
4.Khomitsevich (RUS) 30
5.Weber (D) 25
9.Iwema 14
Koploper in de WK-stand, Nikita Bogdanov, uit zijn vreugde op het achterwiel.
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen