13 C
Nederland
vrijdag 1 juli 2022

Film: Herlings als WK-leider naar Valkenswaard

Het wereldkampioenschap motorcross van 2020 is dit weekend begonnen met de Britse GP op het circuit van Matterley Basin. Jeffrey Herlings kende een prima begin van het nieuwe seizoen. De belangrijkste titelkandidaat van dit jaar won de eerste manche en reed bekeken naar de tweede plek in de tweede manche. Vooraf had Herlings al laten weten dat hij niet beslist elke race hoefde te winnen, maar dat hij wel wilde proberen overal goed te presteren. Omdat wereldkampioen Tim Gajser al snel in de tweede race een behoorlijke voorsprong had opgebouwd beperkte Herlings zich tot het jagen op de voor hem rijdende Tony Cairoli. Hij wist zijn Red Bull KTM-teamgenoot te passeren en zorgde er daarna voor dat hij voldoende afstand hield van de Italiaan om zijn tweede plek niet in gevaar te brengen.

Herlings: “Ik leidde de hele eerste manche, was snel derde achter Tony in de tweede manche en werd daarin tweede. Het was moeilijk rijden in de tweede manche omdat in deze tijd van het jaar de zon erg laag staat en er erg lange schaduwen ontstaan. Het was een goed weekend en ik geloof – na deze eerste echte test – dat we de motor in de winter goed hebben verbeterd. Ik kijk uit naar mijn thuis-GP in Valkenswaard.”
Het erepodium kende de sterkst mogelijke bezetting, want samen met Herlings stonden daarop drievoudig wereldkampioen Tim Gajser (achtste en eerste) en negenvoudig titelhouder Tony Cairoli (vierde en derde). Beiden eindigden op 38 punten, terwijl Herlings er 47 scoorde.
Glenn Coldenhoff kwam in zijn GP-debuut op GasGas in beide manches als zesde over de finish en bezet na de eerste GP de achtste plaats met 30 punten. Brian Bogers (KTM) komt als vijftiende in de stand naar zijn thuis-GP. Hij werd 17e en 13e en behaalde 12 punten. Calvin Vlaanderen (Yamaha) behaalde de 19e plaats in de eerste manche en scoorde twee punten.

MX2

De Belgische Yamaha-rijder Jago Geerts voert na deze eerste GP de ranglijst aan in de MX2. Hij won de eerste manche en werd vierde in de tweede manche; goed voor 43 WK-punten. Tweede werd de Fransman Tom Vialle (KTM; zesde en eerste). De derde plaats ging naar de Deense Kawasaki-rijder Mikkel Haarup, die in beide manches derde werd. Zijn Nederlandse teamgenoot Roan van de Moosdijk kwam als negende en elfde over de finish, scoorde 22 punten en staat achtste in de stand. Bas Vaessen (KTM) scoorde vijf punten met zijn 16e plaats in de eerste manche.

WMX

Bij de dames begon wereldkampioene Courtney Duncan (Kawasaki) ijzersterk aan de verdediging van haar wereldtitel. De Nieuw-Zeelandse zegevierde in beide manches en behaalde zo de maximale 50 punten. Met haar op het erepodium de Duitse Larissa Papenmaier (Yamaha, 40 punten) en de Italiaanse zesvoudige wereldkampioene Kiara Fontanesi (KTM, 37 punten).

Nancy van de Ven (Yamaha) realiseerde in de tijdtraining de beste tijd. Ze leidde de eerste manche tot ze onderuit ging en de eerste plaats verspeelde aan Duncan. Door nog een val zakte ze terug naar de vijfde plaats. Ook in de tweede manche zat de Zeeuwse voorin, maar wederom verloor ze iets door een val. Ze wist nog weer terug te komen tot de derde plaats. Met 36 punten bezet ze de vierde plaats. Lynn Valk (Yamaha) staat eveneens op 36 punten door als derde en vijfde te worden afgevlagd. Shana van der Vlist (KTM), die elfde en twaalfde werd, neemt met 19 punten de tiende plaats in.

Komend weekend wordt in Valkenswaard de Nederlandse GP verreden, met op zaterdag de trainingen en kwalificaties. Dan worden de eerste manches van de dames en de EMX250 gehouden, alle andere races zijn op zondag.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen