woensdag 27 september 2023

Gajser pakt de dubbel

beeld: Hondaproracing // shotbybavo_2

Na de modder van Indonesië kwam de Argentijnse GP in Villa la Angostura in de provincie Neuquen voor de GP-rijders als een verademing. De schitterend gelegen baan in Patagonië aan de voet van de Andes verkeerde in een prima conditie, waardoor het rijden er stukken aangenamer was dan twee weken eerder in Indonesië.

Na Qatar en Indonesië was dit de derde Grand Prix van dit jaar. Op 2 april wordt er in Mexico gereden en dan volgt een hele serie wedstrijden in Europa. Te beginnen op 16 april in Pietramurata, gelegen bij Trento in het noorden van Italië. Een week later wordt er gereden in Valkenswaard.

Tegen die tijd mag erop worden gerekend dat Jeffrey Herlings (KTM) weer helemaal fit is. Ook in Argentinië kon hij nog niet voluit rijden vanwege zijn in januari opgelopen breuk in zijn rechterhand. Toch kan Herlings terugkijken op twee sterke optredens. Hij slaagde erin zich in beide manches in de loop van de wedstrijd te verbeteren. Dat leverde hem in de tweede manche een zevende plaats op, zijn beste klassering tot nu toe in de MXGP. In de eerste manche was Herlings twaalfde geworden, een verbetering van drie plaatsen ten opzichte van zijn doorkomst na de eerste ronde. Glenn Coldenhoff (KTM) startte in beide races goed, maar viel behoorlijk terug. Meer dan eenmaal een veertiende plaats zat er voor hem niet in, want na de pauze liet zijn motor hem in de steek.

Beide manches werden gewonnen door Tim Gajser (Honda). De Sloveense wereldkampioen hield in de eerste manche de Belgen Jeremy van Horebeek (Yamaha) en Clément Desalle (Kawasaki) achter zich. In de tweede manche eindigde Gajsers teamgenoot Evgeny Bobryshev als tweede en werd Van Horebeek derde. Deze drie rijders bezetten ook het erepodium met de tweede plaats voor Van Horebeek en de derde voor Bobryshev. Klassementsleider na Qatar en Indonesië Antonio Cairoli (KTM) raakte door valpartijen achterop, waardoor hij slechts negende en vijfde werd en de koppositie verspeelde aan Gajser, die nu op 106 punten staat.

Dat zijn er tien meer dan Cairoli. Ondanks dat hij slechts tiende werd in de tweede manche heeft Desalle de derde plaats in handen met 91 punten, Van Horebeek is vierde met 84 punten. Coldenhoff (48) staat elfde, Herlings (40) is nu dertiende. Pauls Jonass (KTM) won in Qatar beide manches van de MX2, maar scoorde in Indonesië zeer slecht. In Argentinië was hij weer sterk op dreef, resulterend in winst in beide manches. De verrassende koploper na Indonesië, de Belgische KTM-rijder Julien Lieber, kwam niet verder dan de zestiende en de vijfde plaats en duikelde in het klassement naar de vierde plaats. Aan de leiding gaat de Zwitser Jeremy Seewer (Suzuki), die als vijfde en tweede over de finish kwam, wat hem de laagste plaats op het erepodium opleverde. Voor een verrassing zorgde de 16-jarige Spanjaard Jorge Prado Garcia (KTM), die in beide manches als derde over de finish kwam en in het dagklassement tweede werd. Aan de top van de rangschikking is het dringen geblazen: Seewer staat op 110 punten, Jonass op 107 en de Fransman Benoit Paturel (Yamaha) op 104. Paturel liet de kans om de leiding in handen te krijgen door aan zijn tweede plaats in de openingsrace slechts een negende toe te voegen in race twee. Lieber staat nu op 99 punten. Ook de Deen Thomas Kjer Olsen (Husqvarna) heeft zoveel punten bij elkaar gereden.

Voor de Nederlanders was er weinig succes weggelegd. Calvin Vlaanderen (12e en 13e) was de beste met zijn elfde plaats totaal. Zijn KTM-teamgenoten Brian Bogers en Davy Pootjes eindigden als 13e en 20e. Lars van Berkel (Honda) en Bas Vaessen (Suzuki) bleven puntloos.

De volledige uitslagen en WK-standen zijn te vinden op de website van MXGP-promotor Youthstream: www.mxgp.com.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image