13 C
Nederland
vrijdag 12 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Goodwood Festival of Speed

Gelijktijdig met het TT-weekend van Assen werd op het landgoed van de Britse Lord March de twintigste editie van Goodwood’s Festival of Speed verreden. De meest prestigieuze revival van de historische en actuele auto- en motorsport bracht dit jaar maar liefst 145 ex-wereldkampioenen uit de meest uiteenlopende disciplines aan de start.

Goodwood staat vooral bekend als de mondaine reünie van de internationale autosport, maar ook bij de motoren werden de 185.000 toeschouwers getrakteerd op een ongekende sterrenparade. De line-up voor de fameuze hillclimb werd dit jaar aangevoerd door Kenny Roberts (op de legendarische Yamaha OW31 YZR750 uit 1981) en Wayne Gardner (op de NSR500), maar ook de aanwezigheid van een aantal ex-Superbike-wereldkampioenen (Troy Corser, James Toseland, Neil Hodgson) zorgde voor opdringerige opstootjes bij de handtekeningenjagers.

En niet geheel onterecht, want alleen in Goodwood zijn de helden (en hun motorfietsen) van weleer zo makkelijk toegankelijk en benaderbaar. John Surtees (op een Norton F-type), Sammy Miller (die de legendarische Moto Guzzi 500 V8 uit zijn museum had gehaald) en Paul Smart (op zijn originele Ducati 750-twin uit 1973) brachten het publiek in vervoering met het resonerende uitlaatgebulder van weleer.

Ook voormalig 50cc wereldkampioen Henk van Kessel was dit jaar weer van de partij met zijn hoogtoerige Van Veen Kreidler, maar het leukste Nederlandse tintje op Goodwood kwam dit jaar van tienvoudig zijspanwereldkampioen Steve Webster die samen met zijn zoon Mick het compleet gerestaureerde zijspan bemande waarmee hij in 1985 op het TT-circuit van Assen dwars door de sloot bij de GT-bocht knalde.

Goodwood staat inmiddels bekend als het Ascot van de auto- en motorsport en dat die vergelijking absoluut niet overdreven is bewijst de volgende fotospecial.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen