Haga naar de 8 Uren

Met het last-minute cancelen van vliegtickets door Johann Zarco, was het Yoshimura Suzuki-team plots op zoek naar een tweede rijder om Josh Brookes bij te staan tijdens de 8 Uren van Suzuka op 27 juli aanstaande. Ware het niet dat ene Noriyuki Haga nog niets te doen had dat weekeinde.

Nitro Nori Haga is inmiddels wel een beetje uitgegroeid tot een soort cult-held onder de motorcoureurs. Hij was de man die in 2000 wereldkampioen zou worden, maar werd dat niet toen hij positief testte voor een drugstest – een bepaald soort voedingssupplement deed hem de das om. Op dat moment reed hij in dienst voor het Yamaha-fabrieksteam.

Hij zou vervolgens onder meer in de MotoGP uitkomen voor WCM, de beruchte Aprilia RS Cube en daarna terugkeren naar het WK Superbike, waar hij onder meer voor Yamaha, het Ducati Corse-team en Pata Aprilia uitkwam. Een korte stint met Swam Yamaha en PBM Kawasaki in het BSB hielp hem ook maar niet aan een titel, maar desalniettemin zat Haga altijd voorin en reed hij zich steevast in de picture.

Tot hij plots naar het Asia Road Race SS600-kampioenschap vertrok, een keuze met veel vraagtekens en nog steeds geen titel. 

8Tai
Tijdens de 8Tai – zoals de 8 Uren in het Japans heet – mag Haga zich wel weer laten zien, naast Australiër Josh Brookes dus. Haga deed eerder mee op een Suzuki – toen in 2013 vergezeld door Yukio Kagayama en niemand minder dan Kevin Schwantz. In 1996 reed hij de race ook, toen op Yamaha met Colin Edwards als teamgenoot. Het duo won dat jaar.

Overigens lijkt de deelname van Josh Brookes een bevestiging dat het Shaun Miur Milwaukee-team volgend jaar het officiële Suzuki-kamp gaat runnen in het WK Superbike met sowieso Josh Brookes op één van de twee gloednieuwe GSXR1000-machines.

Mocht je geen idee hebben van wat de 8 Uren van Suzuka eigenlijk inhoudt. Check deze video dan maar eens.

Foto en video: 2Snap en FIM EWC

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?