maandag 24 juni 2024

Historie lijkt in de maak tijdens Le Dakar 2020

Er zijn de laatste jaren zo van die zekerheden in de motorsport. Marc Marquez wordt wereldkampioen in de MotoGP, Jonathan Rea in het WK Superbike en een KTM-rijder wint Le Dakar. Vooral dat laatste is al jaren zo, want in 2019 bezorgde Toby Price KTM de 18e Dakar-zege op rij.

Maar, Saudi-Arabië kan wel eens zorgen voor de grote ommekeer. Op dit moment is Price de best geklasseerde KTM-coureur op plaats drie in het algemeen klassement. Zijn achterstand op Honda-rijder Ricky Brabec is 26 minuten en 43 seconden. De volgende KTM-coureur in de tussenstand, Matthias Walkner, volgt zelfs al op 37 minuten en 16 seconden.

Verwaarlozen

De kans dat een Husqvarna gaat winnen, is momenteel zelfs groter want Pablo Quintanilla is tweede met 20 minuten en 22 seconden achterstand. Aan de andere kant, het verschil tussen een Husqvarna FR 450 Rally en een KTM 450 Rally is te verwaarlozen aangezien ze beide komen uit een fabriek van de Pierer Mobility Group. Als KTM dan toch verslagen moeten worden, dan maar door een fabrikant uit eigen huis hoor je ze steeds meer hardop denken.

Vandaag staat de tiende etappe op de planning, gevolgd door een marathonbivak, waarbij de deelnemers het moeten doen zonder assistentieteam en dus zonder technische ondersteuning.

Mirjam Pol daarover: “We hebben een grote gele zak gekregen van de organisatie waar ik mijn naam en startnummer op moest zetten. Voor vertrek hebben we de grote gele zak ingeleverd bij de organisatie. Wij krijgen verder een slaapmatje en een tentje en that’s it. Slaapzak, kleding, toiletspullen en dergelijke moeten we meegeven. Ik denk dat we echt in een bivak, midden in de woestijn, terecht komen.”

Kortom, vandaag en morgen kan er nog heel veel veranderen en het zal zeker niet voor het eerst zijn dat KTM in de tweede week alsnog het commando overneemt. Maar voorlopig moeten ze vooral hopen en dat is al opvallend genoeg.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment spelen motoren een grote rol in zijn leven en die rol is als hoofdredacteur alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen