zaterdag 30 september 2023

Internationale BMW GS Trophy rijdag 5: TeamNL zakt een plaats

Van 4 t/m 10 september rijden 21 teams uit alle windstreken om de winst in de Internationale BMW GS Trophy. Aan de hand van proeven en opdrachten wordt uiteindelijk bepaalt welk team er met de trofee vandoor gaat. Maar in essentie gaat het daar niet om in de BMW GS Trophy. Kameraadschap, GS-avontuur en lol maken zijn veel belangrijker. Nikki van der Spek doet verslag.

De tijd vliegt voorbij. De wekker gaat om 04.45 en een flink natte tent wordt ingepakt. Na een ontbijt met zelfgemaakte jam, yoghurt en geitenkaas worden de BMW-motorfietsen weer aangetrapt. Na enkele minuten rijden, begint al direct de eerste challenge, een lekkere opwarmer.

Iedere rijder rijdt hetzelfde parcours voor z’n kiezen, die bestaat uit heuvel af met grote keien, vervolgens wat korte draaiwerk en daarna proberen met een geblokkeerd achterwiel een bal in het doel zien te kegelen. Vervolgens nog wat heuvel en dan als een speer naar de eindstreep. Remy doet het uitstekend, hij is de enige die de bal in de goal krijgt. Willem em Michael scoren niet, maar rijden wel het parcours goed rond. Geslaagde opdracht dus.

Bekijk de video van rijdag 5 van de BMW GS Trophy 2022

Op weg naar de volgende opdracht rijden we langs een rivier over een weg waarop dikke lagen gravel en stenen liggen. Niet echt een gevalletje op adem komen, soms lijkt het meer surfen dan offroadrijden. Samen met Team Japan beklimmen we een aantal flink, steile hellingen waarop natuurlijk weer grote keien liggen. Inmiddels perst het zweet zich uit onze lijven, wat niet zo heel vreemd is als het dik 34 graden is. En op de koop toe is het ook nog eens hartstikke benauwd. Hoe moet dat straks op het vliegveld? Ons werd meegedeeld dat we de jassen als handbagage in moeten checken! Geen fris vooruitzicht, maar da’s een zorg voor later. Eerst lunchen en scheppen water in mijn gezicht!

Na de lunch gaan we over een asfaltweg verder, maar wel weer met schitterende panorama’s. We komen door een canyon en dan gaat het asfalt over in los gravel waar de wielen soms flink in verdwijnen. Niemand klaagt, want dit is de Trophy. Het lokkertje ligt in de verte, een opening in de bergen die uitkomt aan zee. Op het strand slaan we ons kamp op en dat is geen straf. In onze rug liggen de bergen en voor ons de turquoise Adriatische Zee. TeamNL zet eerst de tent op voor ze zich over geven aan de lokkende koeling van de branding. Dan kijken we vreemd op, de laatste opdracht van vandaag is geen rijopdracht; er moet met een surfplank en een pakket een boei in zee worden gerond.

De taken worden meteen goed verdeeld. Willem snelt met het pakket naar de surfplank, Michael sjort het vast op de surfplank en Remy – die in een vroeger leven professioneel zwemmer is geweest – peddelt met z’n armen de surfplank naar de boei en weer terug. Op het strand neemt Michael het pakket weer over en geeft ‘m aan Willem. En die vliegt werkelijk waar naar de eindstreep. Het ziet er allemaal supersteak en snel uit. Deze opdracht moet veel punten opleveren, is de verwachting…

Willem rent met het pakket naar de surfplank, Mike helpt het pakket erop vast te maken en Remy, die professioneel zwemmer is geweest gaat de boei rond, Mike pakt daarna het pakket weer aan en geeft het door naar Willem die over het strand vliegt terug naar het startpunt. Het zag er allemaal supersnel uit dus nu maar afwachten hoe de punten zullen uitpakken.

Opdracht 1: 9e plaats
Opdracht 2: 6e plaats
Tussenklassement: 8e plaats

Nikki van der Spek
Nikki van der Spek
Van jongs af aan vond ik motoren erg fascinerend. Op mijn achttiende ben ik gelijk begonnen met mijn motorrijbewijs en op mijn 21e had ik mijn eigen motorrijschool. Terwijl ik motorrijles gaf, heb ik onder dwang van mijn vriend toch ook maar mijn autorijbewijs gehaald. Ondertussen probeer ik elke tak van rijden en/of sport uit als het kan en daar leer je een hoop van. Daarbij horen vallen en opstaan.’

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image