zaterdag 2 december 2023

Jeffrey Buis derde in het WK – Nederlandse wereldtoppers

Jeffrey Buis (#1, zie foto) had voor aanvang van de laatste WK Supersport 300-ronde in Portimão nog een kleine kans op de titel. Dit kwam door zijn goede prestaties in Jerez. Buis wist daar de vroegtijdig afgebroken eerste race te winnen. Het werd een zege die niet gevierd werd, want niet veel later werd bekend dat zijn collega-coureur Dean Berta Viñales bij een crash om het leven was gekomen. Er werd een dag later wel geracet en Buis werd vierde. De 19-jarige coureur moest in Portimão 36 punten goedmaken op zijn teamgenoot Adrián Huertas om zijn wereldtitel te prolongeren. In de eerste race ging Buis onderuit, uitgerekend toen hij de achterkant van de motor van concurrent Huertas raakte. De titelkansen waren verkeken. Een dag later streed Buis voor de tweede plaats in het kampioenschap, maar ook deze positie ging aan hem voorbij. Tijdens een ‘alles of niets’-poging in de laatste ronde kwam Buis ten val en ging de tweede plek in het WK naar Tom Booth-Amos.

Ruben Bijman maakte een sterke indruk tijdens beide evenementen en scoorde in Jerez met een achtste plaats zijn beste seizoenresultaat. Koen Meuffels finishte als zevende en achtste tijdens de laatste ronde in Portimão. Victor Steeman moest vanwege een motorwissel twee keer vanuit de pitstraat starten. In de races dat Steeman wel vanaf de grid mocht starten werd hij elfde en vijftiende.

WK Supersport 300
Jerez (Spanje) & Portimão (Portugal)
24 t/m 26 september & 1 t/m 3 oktober

Sidecarcross of Nations

Er viel heel veel regen afgelopen zondag in Dardon Gueugnon, waar de 21e editie van de sidecarcross of Nations werd verreden. Covid-19 zorgde ervoor dar er opmerkelijk minder landen dan anders  aan de start verschenen. Nederland reisde af als topfavoriet richting Frankrijk, maar moest in laatste instantie nog Gert van Werven (sleutelbeenbreuk) laten vervangen door Justin Keuben.  In de eerste manche was er geen houden aan de Belg Marvin Vanluchene, die na een matige start vanaf de zesde plek onweerstaanbaar naar voor reed en overtuigend won voor Julian Veldman.  Beiden werden achteraf echter tien plaatsen teruggezet in de uitslag, wegens het onvoldoende respecteren van de rood-witte medische vlag. Zo werd de Tsjech Lucas Cerny tot zijn eigen verbazing winnaar van heat één. De Belg Davy Sanders werd tweede, na een hevige strijd met Etienne Bax, die derde werd. In de tweede manche kon Julian Veldman al na drie ronden de Zwitserse snelstarters Heinzer-Betschart via een spectaculaire sprong, terug verwijzen naar de tweede plaats. De Belg Jason Van Daele werd nu derde, zijn landgenoot Davy Sanders zesde. Justin Keuben liet voor Nederland een vijfde plaats noteren.

Frank Nieman winnaar Dutch Superbike

België en Nedeland gingen de beslissende manche tegemoet met slechts één punt verschil, maar de twee Belgische rijders Van Daele en Vanluchene stuurden beiden hun kat naar de slotwedstrijd van de dag. Etienne Bax nam de kopstart en won vrij eenvoudig. Toch werd het nog even spannend voor Nederland, toen Justin Keuben bij het vallen van het starthek zijn machine zag blokkeren, en die niet meer aan de praat kreeg.  Pas met anderhalve ronde achterstand konden Keuben/Debruyne op pad. Ze vochten zich nog terug naar een zevende plaats en dat volstond voor Nederland om nog maar eens de Sidecarcross of Nations te winnen, voor Zwitserland en Frankrijk (zie foto).

Sidecarcross of Nations
Dardon Gueugnon (Frankrijk)
3 oktober

IDC Assen: verrassende ontknoping

De finale van het IDC in Assen is geëindigd in een onverwacht kampioenschap voor Danny van der Sluis (#10, zie foto). Voor aanvang van de dubbele wedstrijd was Ricardo Brink de grote favoriet. 22 Punten voorsprong is niet niets, maar geen garantie voor succes. In de eerste race ging Brink voortvarend van start, maar al in de eerste ronde ging hij in de fout op de nog vochtige curbstones. Ricardo bleef zelf ongedeerd. De strijd om de overwinning ging vanaf dat moment tussen drie rijders. Brinks tijdelijke teamgenoot Danny de Boer reed een ijzersterke wedstrijd en gaf de zege niet cadeau aan de concurrentie, die bestond uit Danny van der Sluis en Frank Nieman, die zijn helm aan de wilgen gaat hangen om zich te richten op zijn maatschappelijke carrière. Het was Nieman die met marginaal verschil de eerste wedstrijd won voor Van der Sluis en De Boer. Maarten Bekker werd vierde voor Vasco van der Valk en Nick Vlaar, die ook stopt en zich op zijn studie gaat richten. De voorsprong van Brink bedroeg nu nog 2 punten.

De tweede race begon droog en Brink was aardig op dreef, maar het was ondertussen gaan regenen. Drie ronden voor tijd kwam Van der Sluis in de regen voorbij. Brink moest echter winnen om kampioen te worden en hij ondernam in de voorlaatste ronde een ultieme poging om de leiding te heroveren. Hij belandde echter in de grindbak van de GT. Zodoende werd Van der Sluis heel onverwacht toch kampioen en pakte daarmee zijn derde Superbike-titel in successie. Maarten Bekker werd tweede voor Vasco van der Valk, Thijs Peeters en Robert Voogd.

In de Supersport werd Jaimie van Sikkelerus al eerder kampioen. Jeroen Hilster was in beide races de sterkste en won daarmee de tweede plaats in de eindstand. In de eerste race werd Finn de Bruin vanuit een slechte startpositie fraai tweede voor Milan Merckelbagh. In de tweede race waren de rollen omgedraaid en werd Merckelbagh tweede. Twee zesde plaatsen waren voor Louis van Wijhe voldoende om derde te worden in het eindklassement.

IDC
Assen
2 oktober

Kort

Ivano van Erp heeft de EMX125 in het Duitse Teutschenthal gewonnen, dankzij een zege in de eerste manche en een vierde plek in de tweede heat. Ook Kay Karssemakers (8e) en Cas Valk (9e) eindigden in de top-10. Mirco ten Kate, zoon van Ronald, maakte zijn EMX125-debuut, maar haalde geen punten. In de EMX250 reed Rick Elzinga na zijn Amerikaanse avontuur sterk. In de eerste manche werd hij tweede, later op de dag zesde waardoor hij met zijn vierde plek in het dagklassement net niet op het podium stond.

Vanluchene/Bax hebben de ZIJSPAN-GRAND PRIX in Estland gewonnen. Veldman/Cermak werden tweede op één punt, waardoor Vanluchene/Bax nu vier punten voorsprong hebben op Veldman/Cermak. Bax/Musset werden derde in de daguitslag, maar wonnen wel twee manches nadat het niet meezat in de eerste heat. In de WK-tussenstand staan ze derde, met 17 punten achterstand. De omstandigheden waren door regenval zeer zwaar in Lange.

WorldSBK Jerez en Portimão: Michael van der Mark wint met BMW

Sander Kroeze heeft twee top-5-klasseringen gescoord in de Supersport 600-races tijdens de IDM-seizoensfinale in Hockenheim. Twan Smits en Sven Doornenbal werden beiden een keer zesde in een Supersport 300-wedstrijd. Pepijn Bijsterbosch behaalde een veertiende plaats in de Superbike-klasse, terwijl Bennie Streuer en Jeroen Remmé na de eerste race van de IDM Zijspannen met een derde plaats het podium mochten beklimmen.

Bennie Streuer en Jeroen Remmé zijn tweemaal als vierde gefinisht in de WK ZIJSPAN op Oschersleben. Ilse de Haas eindigde in beide races vijfde als bakkenist van Pekka Päivärinta. Voor Kees Endeveld waren het zijn laatste races als zijspancoureur, aangezien hij voor het raceweekend aankondigde er vroegtijdig mee te stoppen. Samen met zijn Duitse bakkenist Hendrik Crome finishte Endeveld als twaalfde in de eerste race en viel hij in de tweede race uit.

Er staat geen maat op de beste Nederlandse trial-rijder van dit moment. Ook in Nunspeet won Randy Kerstjens de TRIAL. In de eerste twee ronden zette hij naaste concurrent Toon van Baelen op achterstand, daarna verkleinde de Belg de achterstand maar meer dan de tweede plaats voor Stan Reit en Luc Branten zat er niet in. (K.S.)

In Hellendoorn werd de eerste EK/ONK ENDURO gehouden. Op donderdag 30 september werd de korte proloog gewonnen door Luca Nijenhuis. De dag erna werden drie ronden van 80 km gereden met daarin vier proeven. De snelste in de scratch was de Italiaan Enrico Rinaldi, voor de Fin Peetu Juupaluoma en de Tsjech Krystof Kouble. Thierry Pittens was met zijn vijfde plaats beste Nederlander. Over twee dagen was de Fin nipt winnaar, voor Kouble en de Belg Dietger Damiaens. Pittens was op de tweede dag vierde en werd in totaal vijfde. Lucas Dolfing werd zevende en Hans Vogels achtste. In het ONK E1 won Mike Bokslag. Hij liet Tommie Jochems achter zich, Kaiya Brouwer werd derde voor Max Schwarte en Jeremy Knuiman, die vanuit de jeugd naar het grote werk is overgestapt en ook debuteerde in het EK U21 met een vierde plaats. In het ONK E23 ging de overwinning naar Thierry Pittens, die Lucas Dolfing ruim voorbleef. Hans Vogels werd derde voor Luca Nijenhuis en Rik Vierhuizen.

Jaimie van Sikkelerus heeft een podiumplaats gescoord in de BRITISH SUPERSPORT op Donington Park. In de natte eerste race kwam hij in vierde positie ten val. Een dag later wist Van Sikkelerus knap als derde te finishen op een droge baan. Een week eerder was de Yamaha-rijder zesde en zevende op Oulton Park.

Kalenderwijziging

De Indonesische ronde van het WK Superbike op het circuit van Mandalika wordt verreden op 20 en 21 november.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image