Jobé overleden

Bijzonder triest nieuws bereikt ons vanuit België. Vijfvoudig wereldkampioen motorcross Georges Jobé heeft de oneerlijke strijd tegen leukemie verloren. Jobé werd in 1980 en 1983 wereldkampioen in de 250cc. In 1987, 1991 en 1992 was hij ’s werelds beste in de 500cc. Daarnaast won de Walloniër zeven Belgische titels, werd hij twee keer Sportman van het Jaar (1987 en 1992) en won met België de Motorcross de Nations in 1980.

Vijf jaar geleden raakte Jobé bij een motorongeluk in Dubai verlamt. Het bleek het begin van veel zware tegenslagen want net op het moment dat de ex-crosser weer een beetje zelfstandig kon lopen, werd huidkanker ontdekt. Hij herstelde maar in het voorjaar 2012 werd opnieuw kanker, ditmaal leukemie, geconstateerd bij Jobé.

Sporza sprak vanmorgen met een aangeslagen Eric Geboers, generatiegenoot van Jobé. “Hij had evenveel wereldtitels als ik, maar ik was bevoorrecht dat ik meer trainingsmogelijkheden had. We waren rivalen maar aan de andere kant trainden we ook samen. De motorsport verliest een groot icoon.”

Jobé verkreeg wereldfaam nadat hij in 1984 tijdens de Engelse GP rivaal André Malherbe voorbij vloog. Jobé pakte de dubbele sprong in één keer en kwam huizenhoog voorbij Malherbe. De foto’s van dat moment gingen de hele wereld over. Op www.motorsportretro.com/2009/09/georges-jobe-and-the-hawkstone-double zijn meerdere foto’s te bekijken. Meer dan de moeite waard.

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.