13 C
Nederland
zondag 26 juni 2022

Kunst met een grote H

Liefhebbers van motorracesport kunnen hun hart ophalen op Honda’s speciale website over de legendarische V4 motor, waarmee Honda geschiedenis schreef. Onlangs toegevoegd is het hoofdstuk ‘A concentration of unique technology’ over de geboorte van de NR500 en het debuut op Silverstone.

De geschiedenis van de V4-motor omvat ruim 35 jaar en begon in 1977, op het moment dat Honda na een afwezigheid van 11 jaar terugkeerde op het wegracecircuit. Tweetaktmotoren domineerden het circuit, maar Honda begon met de tegendraadse ontwikkeling van de viertaktmotor, die zou uitgroeien tot een racer van wereldformaat.

De NR500 was de eerste racemotor waarin het V4-motorblok met ovale zuigers en 8 kleppen per cilinder werd gebruikt. De NR500 debuteerde in 1979 op het circuit van Silverstone en hoewel de prestatie bij die race niet wereldschokkend was, bleek de V4-techniek dat wel.

De  Honda V4 story, inclusief het nieuw toegevoegde hoofdstuk over de NR500, met prachtig beeldmateriaal, is te lezen op: http://world.honda.com/V4-story/03/.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen