Zaterdag van de GP van Tsjechië

Voorafgaand aan de kwalificatie reden de MotoGP-coureurs zoals gewoonlijk de vierde vrije training, waar Rossi’s snelste tijd niet het opvallendst was, maar zijn crash even later des te meer. De Italiaan ging hard neer en tuimelde door de grindbak, maar is naast een behoorlijk bezeerde pink (Let op: grafisch beeld) met de schrik vrijgekomen. Alvaro Bautista ging overigens met een sympathie-crash achter Rossi aan op hetzelfde punt en ook hij kwam ongeschonden terug in de paddock. Zowel Rossi als Bautista zouden even later fit verklaard worden voor de kwalificatierondes.

Kwalificaties
Met name tijdens de Moto3-klasse had last van wisselvallig weer. Buien en sterke wind wisselde elkaar af. De Moto2 en MotoGP kregen vervolgens prima omstandigheden voorgeschoteld met droog weer en een nagenoeg opgedroogde baan.

Moto3
In de MotoGP zijn we pole positions van Marc Marquez inmiddels wel gewend, maar in de Moto3 is een Marquez op pole minder vanzelfsprekend. Pas één keer eerder stond Alex Marquez op de eerste startplek, maar voor morgen is de 18-jarige verzekerd van de beste plaats op de grid. Met een tijd van 2’07.691 kwalificeerde hij zich als eerste voor landgenoot Isaac Viñales en Niccolo Antonelli. Kampioenschapsleider Jack Miller liet een zesde tijd noteren. Scott Deroue vinden we terug op plaats 25, op 1,8 seconde van de poletijd, en Bryan Schouten staat met 2,3 achterstand op P30.

Moto2
Tito Rabat reed op Brno een 2’01.911 en heeft daarmee zijn zevende pole van het seizoen te pakken. Rabat wordt inmiddels liefkozend Tissot Rabat genoemd om zijn grote aantal pole posities, waarvoor hij telkens een Tissot horloge in ontvangst mag nemen. Achter hem sloten Thomas Lüthi en Sandro Cortese aan voor plaatsen twee en drie. Op de vierde stek vinden we opvallend Brit Sam Lowes, die een prima 2’02.322 noteerde met de Speed Up.

MotoGP
Het is haast te voor de hand liggend, maar Marc Marquez heeft met een tijd van 1’55.585 wederom pole position te pakken. Zijn negende pole al in seizoen 2014, en daarmee een uitgelezen kans Giacomo Agostini’s record van de elf MotoGP-overwinningen in successie te breken. Om morgen als eerste te finishen, moet ook Marquez natuurlijk wel eerst finishen, maar de 21-jarige Spanjaard lijkt onstuitbaar. Plaatsen twee, drie en vier gaan overigens naar een opvallend trio. Zowel Andrea Dovisiozo als Andrea Iannone hebben hun Ducati op de eerste startrij weten te kwalificeren. Op plaats vier vinden we vervolgens Bradley Smith, die met zijn Tech3 Yamaha de best gekwalificeerde Yamaha-rijders is. Naast hem staat Pedrosa. Daarachter pas vinden we de Yamaha fabrieksmannen, met Lorenzo op P6 en Rossi staat ondanks zijn crash in FP4 op plaats zeven, 

De Moto3 race start morgenochtend om 11.00 uur, Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP vangt aan om 14.00 uur.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.