woensdag 8 februari 2023

Le Dakar: Barreda baalt

Wat een sprookjesachtige etappezege leek voor HRC, bleek al gauw te mooi om waar te zijn. Joan Barreda, Kevin Benavides en Paolo Goncalves reden een Honda-podium compleet, maar de organisatie was genadeloos en deelde na afloop een groot aantal strafminuten uit. Barreda kreeg na afloop één minuut aan zijn broek; genoeg hem te degraderen tot een vijfde plaats in de daguitslag. Barreda verloor zelfs zijn ‘dubbel’, want met zijn aanvankelijke tijd had hij ook de leiding in het klassement van Toby Price afgepakt, maar ook die verliest hij nu, en wel aan KTM-rijder Stefan Svitko.

Bij de Nederlanders was met name Hans Vogels slachtoffer van de tijdstraffen. De alarmering, die hem informeert een gebied met beperkte snelheid in te rijden, werkte niet. Naar eigen zeggen zou hij bepaalde 50-zones met dubbel zoveel kilometers per uur doorgereden zijn. Het leverde hem een pittige straf à 12 minuten op. Enerzijds had het water van afgelopen dagen zijn elektronische hulpmiddelen gesaboteerd, anderzijds weerhield het stof hem ervan de speed zones op zijn roadbook te lezen. Zo is Le Dakar, zullen we maar denken. Vogels valt door de straftijd terug naar plek 67.

Van de overige Nederlandse coureurs eindigde er vijf binnen twintig minuten na winnaar Svitko. Verhoeven op 37 voor zijn oud-leerling Robert van Pelt op 38. Maikel Verkade pakte plek 52 en kistrijder Jurgen van de Goorbergh werd 54e. Jan van Gerven uit Oostelbeers kwam uit op P60 op 19 minuten en 32 seconden.

VIERDE ETAPPE: Marathonetappe van San Salvador de Jujuy naar San Salvador de Jujuy

Voor de etappe van vandaag staat een intensieve proef op de rol. Zand en rotsen wisselen elkaar af tijdens de marathonetappe die een gemiddelde hoogte kent van 3.500 meter. Opvallend genoeg gaat de route van de marathonetappe van San Salvador de Jujuy, een ronde omloop dus, met een verbindingsroute van 200 kilometer.

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen