13 C
Nederland
zondag 25 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Le Dakar: toch nog een overwinning voor Yamaha

Op de valreep heeft Yamaha nog een overwinning weten te pakken in de 2016-editie van Le Dakar. Helder Rodrigues domineerde het tweede gedeelte van de twaalfde en voorlaatste etappe, en kwam met een tijd van 5 uur, 57 minuten en 24 seconden als eerst aan het einde van de 481 kilometer lange Special Stage.

Achter hem was het klassementsleider Toby Price, die weinig te vrezen heeft van Rodrigues die op een vijfde plek – bijna een uur achter Price – in het algemeen klassement staat. De Australiër gaf 7 minuten toe, maar staat daarmee nog steeds ruim 37 minuten los van de concurrentie. 

Winnaar van de elfde etappe, Antoine Meo, verloor veel tijd toen hij door een lullige valpartij zijn hand blesseerde. Het betekent dat hij de derde plaats waarop hij aan de etappe begon heeft verruild voor een zesde plaats op net geen vijf kwartier van nummer één, Price.

DE NEDERLANDERS: Verrassend Van den Goorbergh

An sich al geen onaardige prestatie voor een kistrijder om als 22e te finishen in de langste etappe van deze editie van Le Dakar, maar al helemaal niet verkeerd wanneer dat je ook nog eens tot snelste Nederlander maakt in de etappe. Op net geen 37 minuten van Price laat Van den Goorbergh een sterke indruk achter. Vervolgens vinden we op plaats 28, eveneens op KTM, Hans Vogels. Vogels kwam niet helemaal probleemloos door de proef, want hij ging lelijk neer op een mossige betonplaat bij een rivier oversteek. Hij is oké, maar zal vanmorgen wel behoorlijk beurs zijn. Achter Verhoeven kwam Robert van Pelt binnen op plek 32. Frans Verhoeven kwam als 34e aan de finish.

ETAPPE 13: Op weg naar de laatste finish

De 180 kilometer Special Stage verbleekt qua afstand met de kilometers die de vorige etappe afgelegd dienden te worden, maar het cliché ’to finish first, first you’ll have to finish’ is absoluut waar. Als de potentiële winnaar – huidig klassementsleider of zij die op het vinkentouw zitten – de kop maar koel houdt op weg van Villa Carlos Paz naar Rosario.

De Special Stage is een combinatie van bochtige stukken afgewisseld met rotsachtige en zanderige snellere gedeeltes. Kort om, geen makkelijke laatste dag. Verwachte temperaturen zullen niet heel intens zijn en verder lijkt het ook droog te blijven. Twee zaken die de gehele Dakar Rally van 2016 zo zeker niet waren.

Op naar de finish!

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen