Kwijlen geblazen: PRAEM RC51 SP3

Honda kwam met de Honda VTR1000 – voor intimi de RC51 – op de proppen om Ducati het leven zuur te maken in het Superbike WK. Het is inmiddels alweer 16 jaar geleden dat de SP1, zoals de eerst uitvoering door het leven ging, gepresenteerd werd. Een gereviseerde SP2 was zelfs nog beter, maar met de komst van de CBR1000RR waren de dagen van de VTR1000 geteld.

Gelukkig is daar PRAËM, dat Honda het werk uit handen neemt en een SP3 produceerde. Op de EICMA afgelopen november konden we de machine al met eigen ogen aanschouwen, maar het hoeft niet bij kijken te blijven, want veilingshuis Bonhams mag de PRAËM SP3 veilen. Je kunt dus gewoon eigenaar worden van dit absolute pareltje van een one-off! We sommen even op waar je op biedt, mocht je zover komen. 

Het ontwerp komt van Sylvain Berneron en zijn broer Florent, en al zeggen die namen je niets, de eerst werkte ooit als ontwerper voor BMW en de tweede zat in de ruimtevaart techniek. Samen startten ze Holographic Hammer, een ontwerpstudio die met name op internet overladen wordt met lof. Dus een geprezen ontwerp krijg je om te beginnen.

Vervolgens is het bodywork geen koolstofvezel, geen plaat aluminium, geen polyester en zelfs geen ABS. De gehele body is opgetrokken uit roestvaststalen draad wat over een framepje gespannen is. Waanzinnig om te zien! Verder is de SP3 volgehangen met de chiqueste performance onderdelen die de gebroeders Berneron te pakken konden krijgen. Zoals een volledig zwart geanodiseerde Öhlins FGR voorvork, eveens zwarte Brembo monoblock-klauwen en machtige carbon Rotobox wielen.

Het is overigens niet enkel show, er is ook voldoende go. Het vermogen is mede dank zij een op maat gemaakt uitlaatsysteem opgeschroefd tot ongeveer 165 pk, zo’n dertig meer dan het origineel, en ook in praktische zin is de RC51 SP3 beter dan zijn geestelijk voorgangers. Zo is de handgemaakte tank compacter omwille van gewichtsbesparing en er is zelfs een klein euvel van het origineel aangepakt; de achterste cilinder had in het verleden nog wel eens koelingsproblemen. Dat is nu opgelost door een inkeping het kuipwerk dat extra lucht langs het kritieke punt geleidt. Toch handig, ervaring met aerodynamica uit de lucht- en ruimtevaart!

Hoe dan ook, je koopt iets heel exclusiefs. En het ziet er nog eens geweldig uit ook. De PRAËM RC51 SP3 moet tussen de 95.000 en 145.000 euro opleveren, dus wellicht toch tijd om die tweede hypotheek aan te vragen. 

Meer details over PRAËM, klik! En de veilingdetails vind je hier. Happy bidding! 

[justified_image_grid ids=23072,23073,23074,23075,23076,23077,23078,23079,23080,23081,23082,23083]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.