Lorenzo wint op Phillip Island

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de MotoGP was er een verplichte motorwissel, de wissel moest gebeuren in de negende of de tiende ronde. De race werd ook verkort van 27 naar 19 ronden. Dit werd allemaal bepaald nadat  Bridgestone had aangegeven niet meer de veiligheid van de rijders te kunnen garanderen na tien ronden, omdat de banden te snel versleten door de nieuwe ondergrond van het Phillip Island circuit. Deze beslissingen zou grote gevolgen hebben voor de uitslag van de MotoGP-race en het kampioenschap. 
 
Pedrosa had een goede start en stoomde van de vijfde startplek door naar de derde plek in de race. Leider in de wedstrijd Lorenzo werd meteen aangevallen door zijn landgenoot Marquez, maar kon meteen de eerste positie terug veroveren van de Honda rijder. De echte spanning begon toen Pedrosa vanuit de derde positie in de negende ronde de pits in ging om van motor te wisselen.
 
Lorenzo ging in ronde tien naar binnen, maar tegen verwachting in bleef Marquez nog een ronde langer buiten. Marquez kwam aan het einde van de elfde ronde binnen, buiten de vooraf vastgestelde ronden dat de rijders naar binnen moesten. Het gevecht om de titel zou een hele andere wending nemen, door de diskwalificatie van Marquez. Bryan Staring maakte dezelfde fout en kreeg ook een zwarte vlag.
  
Marquez verklaarde, ‘Het plan was niet correct, we dachten dat we die ronde nog konden doen. We dachten dat we aan het einde van ronde 11 de pit in mochten. Het probleem was niet het pitbord, die was goed, wanneer ik ‘Box’ zag ging ik naar binnen. We moeten het vergeten en gewoon concentreren in Motegi.’
 
Marquez ging nog wel de baan op en kwam bij het ingaan van de bocht in aanraking met Lorenzo die al een ronde eerder naar buiten was gegaan. Gelukkig bleef het alleen bij een aanraking en ging geen van de coureurs onderuit. Nadat Marquez een zwarte vlag kreeg reed Lorenzo naar zijn zesde overwinning van dit seizoen. Repsol Honda coureur Pedrosa kwam als tweede over de finish en maakt op papier nog steeds kans op de titel. Valentino Rossi maakte het podium compleet door Crutchlow en Bautista te snel af te zijn in een zinderend gevecht om de derde plaats.  
 
Aleix Espargaro heeft genoeg punten bij elkaar gereden om zich voor de tweede keer oprij beste CRT van het seizoen te mogen noemen. 
 
Aankomend weekend gaat het gevecht om de MotoGP-titel verder op Twin Ring Motegi. De voorsprong van Marquez op Lorenzo is geslonken van 43 naar 18 punten. 
 
Foto: 2snap.com

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.