Lowes vertrouwt op Hartelman

Wereldkampioen Supersport Sam Lowes debuteert dit jaar in de Moto2. Hij rijdt voor het Italiaanse Speed Up, het bedrijf van voormalig 250cc-GP-coureur Luca Boscoscuro. Eén van de monteurs is Andrea Ballerini, ook al een voormalig GP-rijder. Een belangrijke rol is weggelegd voor Torleif Hartelman. “Voor mijn functie bestaat geen omschrijving”, zegt Torleif. Is ‘praatpaal’ een omschrijving die de lading dekt? Dat moet Hartelman beamen. “Hij kan bij met alles terecht. De puur technische zaken deelt hij met de crew-chief, iemand met wie ik al heb samengewerkt bij Chaz Davies.”

Hoewel er in de GP’s in de Moto2 met slechts één motor mag worden gereden, geldt dat voor de trainingen als nu in Jerez niet. Speed Up is daarom met twee rijwielgedeeltes afgereisd. “Het ene voldoet beter dan het andere en daarom wil Sam liever niet met het tweede rijden, maar Speed Up wil dat wel. Het wordt nu in de aanloop naar Qatar zo langzamerhand wel tijd dat we moeten weten welke kant we moeten opgaan.”

Merkt Hartelman verschil tussen de Supersport en de Moto2? “De motoren zijn veel lichter en ook veel gevoeliger. Zo sta je vijfde en als je even niet oplet sta je twaalfde.” De samenwerking met Lowes bevalt Hartelman, omdat de Brit een gedreven coureur is. “Sam wil wereldkampioen worden. Of dat dit jaar al lukt? Daar is nu nog niets van te zeggen. Pas na een race of vijf of wellicht pas na Assen.” Hartelman is ook nog altijd met zijn gedachten bij het WK Superbike. “Hou Sam z’n broer Alex dit weekend in de gaten.”

Lowes heeft heel bewust gekozen voor een verdergaande samenwerking met Hartelman: “Het is voor mij heel belangrijk dat Torleif er bij is. Hij was vorig jaar een grote steun voor mij. Hij geeft mij de juiste adviezen. Het is heel belangrijk iemand in je omgeving te hebben bij wie je met alles terecht kunt.”

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.