Maverick Viñales: ‘Márquez is over vijf ronden weer de oude.’

De Yamaha-rijder maakt zich geen illusies over het volgende seizoen: ‘We zijn dit jaar niet verbeterd. Ik wil er niet aan denken wat me te wachten staat, ik zal er in Qatar over nadenken. Maar met het talent van Marc, zal hij geen problemen hebben.”

Dat het geen geweldig jaar was voor Maverick Viñales valt niet te ontkennen: door de blessure van Márquez was Top Gun een van de favorieten in de titelrace, maar na het dubbele podium in Jerez verloor de Spanjaard geleidelijk aan aansluiting met de top 3. De Yamaha-rijder sloot het seizoen af met slechts één overwinning en een zesde plaats in het algemeen klassement, zijn slechtste resultaat in de MotoGP, zijn debuutjaar uitgezonderd. Alsof dat nog niet genoeg was, won Joan Mir het wereldkampioenschap met de Suzuki die Viñales eind 2016 had verlaten. Aan het recente verleden heeft Viñales geen positief gevoel overgehouden en over de toekomst is hij ook niet al te optimistisch: ‘Márquez? Marc zal geen probleem hebben om zijn niveau van voor zijn blessure te halen. Ik schat in dat hij vijf ronden nodig zal hebben, niet meer.’

Zo ineens was het over

Al tijdens het seizoen was Viñales realistisch: ‘Met Márquez aan de top hoop je een paar races te winnen, het kampioenschap is moeilijk.’ Maar ook zonder de achtvoudige wereldkampioen ging het voor Viñales niet beter. Hij maakt er niet al te veel woorden aan vuil: ‘Ik stond er goed voor en de eerste races van het seizoen waren ook goed. Ik reed podia en ronderecords op het circuit, maar ineens was het een ramp. Het is dus moeilijk te zeggen dat dit seizoen goed is verlopen: maar een normaal seizoen was het ook niet.’ Viñales maakt een uitgebluste indruk: ‘We konden de anderen niet bijgehouden. We hebben ook niets nieuws meegenomen waarmee we het volgende seizoen een grote stap kunnen maken. We zijn niet verbeterd. Voorlopig wil ik er niet aan denken wat me te wachten staat. Daar denk ik over na wanneer we in Qatar zijn.’

De sterkste rivaal

Vinales heeft er geen moeite mee om in de toekomst te kijken. Niet die van hem en nog veel minder dan die van Márquez: ‘Het is moeilijk om te weten wat er met Marc gebeurt, niemand weet het. Het is echt lastig om de situatie van buitenaf te begrijpen. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij in 2021, als hij terugkeert in het zadel, meteen concurrerend zal zijn. Motorracen is net als fietsen: je vergeet nooit meer hoe je moet fietsen. Met zijn talent zal Marc geen probleem hebben om terug te keren naar zijn niveau van vroeger. Hij zal vijf ronden nodig hebben, niet meer.’

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.