dinsdag 27 februari 2024

Verslag MXGP Samota-Sumbawa (INA)

GAJSER LOOPT VERDER UIT

Met lang niet volle startvelden werd de GP van Indonesië verreden. Aanvankelijk zou er nog een tweede GP in Indonesië worden verreden, maar die werd afgelast. Dubbele winst was er voor Tim Gajser in de MXGP en Tom Vialle in de MX2.

In de tropen moet je voorzichtig zijn met wat je eet. Vaak is het er iets minder hygiënisch dan bij ons. En dan loop je snel de kans dat je iets binnenkrijgt wat je maag niet verdraagt. Dat overkwam Kay de Wolf. Hij was zodanig ziek dat hij na de eerste manche moest besluiten de tweede race te laten schieten. Ook Glenn Coldenhoff was niet fit, maar hij wist toch in beide manches goede resultaten te boeken.

Tim Gajser kende een prima dag, want hij won beide manches. Omdat Jorge Prado telkens achter hem tweede werd, kon de Sloveen slechts zes punten uitlopen op de Spanjaard. Maar Prado wist wel een plaats te winnen, omdat Jeremy Seewer vanwege ziekte heel matig presteerde en maar 21 punten behaalde. Zodoende zakte de Zwitser van de tweede naar de derde plaats. Met een onderling verschil van vijf punten kan na de volgende GP (17 juli in het Tsjechische Loket en een week later rijden we in de zandbak van Lommel) de situatie wel weer omgedraaid zijn.

Glenn Coldenhoff zal normaal gesproken binnenkort wel een plaats klimmen, want het verschil tussen hem en de geblesseerde Maxime Renaux is geslonken tot twee punten. Coldenhoff werd in Indonesië vierde en zesde en dat leverde hem 33 WK-punten op, goed voor de vijfde plaats in het dagklassement. Met Gajser en Prado stond Ruben Fernandez als derde op het erepodium. Tussen Fernandez en Coldenhoff klasseerde Romain Febvre zich als vierde. De Fransman deed het na de Duitse GP ook nu goed met de klasseringen vijf en drie.

Calvin Vlaanderen en Brian Bogers scoorden voor hun doen slecht. Vlaanderen eindigde in de eerste manche met vijf ronden achterstand als laatste, op de twintigste plaats en goed voor één WK-punt. Hij behaalde na de pauze nog een tiende plaats. Brian Bogers kwam niet verder dan een vijftiende en een zestiende plaats. Beiden handhaven zich in de top-tien, waarin dus drie Nederlanders prijken. En dan te bedenken dat de beste Nederlander – Jeffrey Herlings – dit jaar niet eens meedoet.

Het was een triest gezicht om de MX2 achter het starthek te zien staan, met vijftien starters in de eerste manche en door de afmelding van Kay de Wolf slechts veertien in de tweede reeks. Het geringe aantal starters werkte in de eerste manche in het voordeel van Jago Geerts, die samen met Kevin Horgmo in de derde bocht onderuit ging en daarna slechts weinig rijders hoefde in te halen om toch nog tweede te worden. Daar voegde hij een vijfde plaats aan toe, waardoor het aan de top weer stuivertje wisselen werd met Tom Vialle, want de Fransman won beide manches. Kay Karssemakers deed het prima en werd negende en zesde.

WK-STAND NA 24 MANCHES

MXGP: 1. Gajser (SLO), Honda, 535; 2. Prado (E), GasGas, 410; 3. Seewer (CH), Yamaha, 405; 4. Renaux (F), Yamaha, 365; 5. Coldenhoff, Yamaha, 363; 8. Bogers, Husqvarna, 263; 9. Vlaanderen, Yamaha, 239.

MX2: 1. Vialle (F), KTM, 502; 2. Geerts (B), Yamaha, 498; 3. Längenfelder (D), GasGas, 395; 4. Horgmo (N), Kawasaki, 356; 5. Haarup (DK), Kawasaki, 332; 10. De Wolf, Husqvarna, 244; 15. Karssemakers, KTM, 119; 21. Van de Moosdijk, Husqvarna, 55; 23. Elzinga, Yamaha, 49.

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen