vrijdag 19 juli 2024

MXGP Spanje 2024: perfect weekend Jorge Prado

In eigen land kende wereldkampioen MXGP Jorge Prado een fantastisch weekend, want hij scoorde het maximaal haalbare aantal punten. In de MX2 deed Kay de Wolf nauwelijks voor hem onder.

Uitgerekend in de GP van Arroyomolinos (net buiten Madrid) ging het vorig jaar niet zo goed met Prado, want het was een van de weinige GP’s waar hij na afloop niet op het erepodium stond. En dat juist in de GP voor eigen publiek. Hoe anders ging het nu. Prado was het hele weekend oppermachtig. Hij was in de vrije training een seconde sneller dan Romain Febvre. In de tijdtraining was het verschil met Tim Gajser ruim een halve seconde. In de kwalificatierace leidde Prado vanaf de start en won met een voorsprong van dertien seconden op Gajser. In de beide manches was Prado bij alle doorkomsten koploper. Het gebeurt niet vaak dat iemand zo dominant is. Na de openings-GP in Argentinië was Prado al WK-leider en hij vergrootte zijn voorsprong op Gajser van drie naar tien punten. Prado: ‘Het was een geweldig weekend. Het winnen van een GP is altijd speciaal, maar winnen in eigen land is helemaal geweldig. Toch was het geen gemakkelijk weekend, omdat ik zoveel verplichtingen had. Dat was vermoeiender dan het rijden op de motor!’

Opsteker

Op dit moment lijkt Gajser de enige te zijn die het tempo van Prado enigszins kan bijbenen. De Sloveen was in elk van de drie races op Spaanse bodem tweede achter Prado, maar wel telkens op redelijke afstand en zonder enige kans om een aanval op de Spanjaard te kunnen uitvoeren. Dat konden ook Jeffrey Herlings en Romain Febvre niet, hoewel ook zij net als Gajser kunnen terugkijken op goede races, al dacht Herlings daar anders over: ‘Het ging wel beter dan in Argentinië, maar het was nog steeds geen groots weekend. We hebben wel een stap in de goede richting gezet, want we zaten dichter bij de kopgroep dan in de eerste GP. Ik hoop dat ik in Sardinië op het podium kan komen, een zege zou helemaal geweldig zijn.’

Glenn Coldenhoff was prima op dreef en leek op weg naar drie mooie resultaten tot hij in de slotfase van de tweede manche onderuit schoof. Daarbij brak het koppelingshendel van zijn Fantic. Coldenhoff kwam weer terug in de wedstrijd, maar had daarbij ongeoorloofde hulp ontvangen en werd uit de uitslag geschrapt.

Calvin Vlaanderen was in de tweede manche de enige fabrieksrijder van Yamaha. Jago Geerts kwam geblesseerd terug uit Argentinië en Maxime Renaux besloot na de eerste manche om niet meer van start te gaan. Renaux liep vorig jaar een zware voetblessure op en die speelde nu weer op, waarop hij besloot opnieuw onder het mes te gaan. Na twee negende plaatsen werd Vlaanderen vijfde in de slotrace: ‘Dat was een mooie opsteker.’

MXGP Argentinië 2024: droomstart Kay de Wolf

Twee uit twee

Kay de Wolf is het seizoen 2024 fantastisch begonnen. Als klassementsleider kwam hij naar Spanje en hij liet op de baan van Arroyomolinos zien dat hij dit jaar een serieuze titelkandidaat is. Op zaterdag verstevigde hij zijn positie door de kwalificatierace te winnen, goed voor tien WK-punten. Simon Längenfelder voerde tot halverwege de eerste manche aan, maar toen nam De Wolf de leiding over en zegevierde met een voorsprong van drie seconden. In de tweede race kwam Sacha Coenen als koploper na de eerste ronde door, daarna werd hij van de leiding verdrongen door De Wolf. Die wist enkele ronden koploper te blijven, maar werd verdrongen door Andrea Adamo. De Wolf bleef hem goed volgen en zat op de finish slechts een dikke seconde achter de wereldkampioen. Met een score van 57 punten en de GP-winst werd het een geweldig weekend voor De Wolf, die in elk van de drie races Längenfelder achter hem zag finishen, waardoor de Duitser wel goed in zijn spoor blijft.

De Wolf over zijn succesvolle weekend: ‘Ik was dominant in de kwalificatierace. Op zondag ging het echt hard. Ik vertrok rond de zesde plaats in de eerste manche, probeerde rustig te blijven en mij op te werken naar voren. Het voelde geweldig om na de winst in Argentinië gelijk weer een manche te winnen. In de tweede manche moest ik Andrea laten gaan en maakte ik te veel fouten om hem terug te pakken.’

Rick Elzinga scoorde in de beide manches. Dat deed ook Jens Walvoort, die aan zijn eerste GP-seizoen is begonnen. Kay Karssemakers scoorde eenmaal, terwijl Scott Smulders puntloos bleef.

Jorge Prado beleefde een droomweekend in eigen land.

Uitslagen MXGP Spanje 2024

Kwalificatie: 1. Prado; 2. Gajser; 3. Renaux; 4. Herlings; 5. Coldenhoff; 6. Seewer; 7. Guillod; 8. Febvre; 9. Vlaanderen; 10. Gifting.

1e manche: 1. Prado; 2. Gajser; 3. Herlings; 4. Febvre; 5. Renaux; 6. Coldenhoff; 7. Seewer; 8. Jonass; 9. Vlaanderen; 10. Guillod; 11. Horgmo; 12. Toendel; 13. Watson; 14. Monticelli; 15. Gifting; 16. Spies; 17. Valentin; 18. Östlund; 19. Koch; 20. Pancar.

2e manche: 1. Prado; 2. Gajser; 3. Febvre; 4. Herlings; 5. Vlaanderen; 6. Seewer; 7. Jonass; 8. Guillod; 9. Horgmo; 10. Koch; 11. Spies; 12. Watson; 13. Monticelli; 14. Pancar; 15. Gifting; 16. Toendel; 17. Sterry; 18. Östlund; 19. Paturel; 20. Valentin.

GP: 1. Prado; 2. Gajser; 3. Febvre.

WK-stand na 2 GP’s
1. Jorge Prado (E), GasGas, 114;
2. Tim Gajser (SLO), Honda, 104;
3. Romain Febvre (F), Kawasaki, 92;
4. Jeffrey Herlings, KTM, 77;
5. Pauls Jonass (LV), Honda, 73;
6. Jeremy Seewer (CH), Kawasaki, 68;
7. Maxime Renaux (F), Yamaha, 63;
8. Calvin Vlaanderen, Yamaha, 56;
9. Valentin Guillod (CH), Honda, 49;
10. Glenn Coldenhoff, Fantic, 49;
22. Lars van Berkel, Honda, 5.

Uitslagen MX2 Spanje 2024

Kwalificatie: 1. De Wolf; 2. Längenfelder; 3. Everts; 4. L. Coenen; 5. Haarup; 6. Adamo; 7. Rossi; 8. S. Coenen; 9. Benistant; 10. Bonacorsi.

1e manche: 1. De Wolf; 2. Längenfelder; 3. L. Coenen; 4. Everts; 5. Haarup; 6. Adamo; 7. Benistant; 8. McLellan; 9. Rossi; 10. Elzinga; 11. Bonacorsi; 12. S. Coenen; 13. Chambers; 14. Osterhagen; 15. Fredriksen; 16. Braceras; 17. Prugnières; 18. Zanchi; 19. Walvoort; 20. Tuani.

2e manche: 1. Adamo; 2. De Wolf; 3. Längenfelder; 4. L. Coenen; 5. Benistant; 6. Everts; 7. McLellan; 8. S. Coenen; 9. Bonacorsi; 10. Rossi; 11. Chambers; 12. Zanchi; 13. Elzinga; 14. Oliver; 15. Braceras; 16. Prugnières; 17. Haarup; 18. Karssemakers; 19. Walvoort; 20. Osterhagen.

GP: 1. De Wolf; 2. Längenfelder; 3. Adamo.

WK-stand na 2 GP’s
1. Kay de Wolf, Husqvarna, 113;
2. Simon Längenfelder (D), GasGas, 101;
3. Andrea Adamo (I), KTM, 82;
4. Lucas Coenen (B), Husqvarna, 75;
5. Thibault Benistant (F), Yamaha, 72;
6. Mikkel Haarup (DK), Triumph, 64;
7. Marc-Antoine Rossi (F), GasGas, 59;
8. Sacha Coenen (B), KTM, 53;
9. Camden McLellan (SA), Triumph, 52;
10. Rick Elzinga, Yamaha, 42;
21. Jens Walvoort, KTM, 7;
23. Kay Karssemakers, Fantic, 3.
Na Argentinië nu ook de GP-winst in Spanje voor Kay de Wolf.

Foto’s: fabrikanten

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen