maandag 25 september 2023

Nederlanders in de MotoGP: Collin Veijer vijfde met een geblesseerde voet!

Collin Veijer maakte in Misano opnieuw veel indruk door met een geblesseerde voet als vijfde te finishen in de Moto3. Het lijkt een kwestie van tijd dat de 18-jarige grand prix-coureur een podiumplaats gaat behalen. Bo Bendsneyder passeerde als dertiende de finishlijn in de Moto2. Zonta van den Goorbergh kende een goede kwalificatie met een twaalfde tijd, maar kwam in de race al vroeg ten val.

Foto’ s: ANP, teams

Collin Veijer groeit steeds meer uit tot één van de sensaties in het Moto3-wereldkampioenschap. Nadat de 18-jarige coureur de GP van Catalonië moest missen vanwege een breukje in zijn voet, zat hij een aantal dagen later alweer op zijn Husqvarna in Misano. Ondanks een pijnlijke voet, reed Collin een uitstekend weekend. In de kwalificatie kwam de coureur uit Staphorst tot een tiende tijd. In de openingsfase van de race reed hij ook rond deze positie. Er wisten zeven rijders vooraan te ontsnappen. Collin wist naar de achtste plaats te komen en het gat naar de rijders voor hem te dichten. Toen hij eenmaal aansluiting had, had de Nederlander de pech dat de groep al snel weer in tweeën brak. Vier rijders wisten te ontsnappen. Collin passeerde daarachter de ene na de andere rijder en kwam naar de vijfde plaats. Dit inhalen duurde achteraf net iets te lang om voor de podiumplaatsen te kunnen gaan, want het gat naar de leiders was op dat moment al drie seconden. Collin was sneller dan de rijders in de tweede groep en reed zich ruim los. De grand prix-debutant reed in het laatste deel van de race hetzelfde tempo als de koplopers. Collin kwam alleen te rijden op een vijfde plaats, een positie waarin hij – bijna drie seconden voor de zesde rijder – ook over de finish kwam.

Nederlanders in de MotoGP: flinke domper voor Collin Veijer in Grand Prix Catalonië

Het betekende voor Collin zijn tweede top-vijf-resultaat in de GP’s, nadat hij in augustus vierde was geworden in Oostenrijk. Dat hij niet pijnvrij had gereden, was duidelijk te zien aan zijn gezicht toen hij na de race in de pitbox arriveerde. Collin staat na twaalf races – waarvan hij er aan elf deelnam – op een dertiende plaats met 58 WK-punten in het Moto3-wereldkampioenschap. De Nederlander staat slechts acht punten achter de nummer tien in de tussenstand.

Bo Bendsneyder – Moto2

Bo Bendsneyder kende zijn beste grand prix sinds de zomerstop. In de eerste training stond de Pertamina Mandalika SAG Racing Team-rijder toch wel enigszins verrassend vijfde. Een positie op de tijdlijst waar we de 24-jarige coureur al geruime tijd niet meer hadden gezien. Na de eerste trainingsdag op het Misano World Circuit Marco Simoncelli stond Bo negende. Daardoor was het een teleurstelling dat hij in de derde training net buiten de top-veertien viel. Met een snelste tijd in de eerste kwalificatie, plaatste de Rotterdammer zich voor de tweede kwalificatie, waarin hij een vijftiende tijd noteerde. In de race had Bo een goede start. Lange tijd reed hij op een elfde en twaalfde plaats met uitzicht op een top-tien-klassering. In het tweede deel van de race moest Bo wat tempo inleveren en werd hij achterhaald door Sergio Garcia en Jake Dixon. De Spanjaard en Brit wisten de Nederlander te passeren, waardoor Bo als dertiende over de eindstreep kwam. Bo na afloop: ‘Het begin van de race was goed, maar in het tweede deel van de race had ik het lastiger. Ik had een aantal momenten, waarbij ik bijna de voorkant van de motor verloor. Maar we zien langzaamaan dat het harde werken zijn vruchten begint af te werken. Ik heb er vertrouwen in dat in de komende races de echte resultaten gaan komen.’

Bo scoorde voor de vierde keer dit seizoen WK-punten.

Zonta van den Goorbergh – Moto2

Na de zomerstop heerst er sterk het gevoel dat de eerste WK-punten van Zonta van den Goorbergh binnen handbereik zijn. Tijdens de trainingen doet de 17-jarige coureur het beter en beter, maar het lukt hem nog niet om dit om te zetten naar een top-vijftien-klassering in de race. De grand prix van San Marino sloot naadloos aan bij dit verhaal. Voor de vierde keer op rij – elke Grand Prix na de zomerstop – wist Zonta zich te plaatsen voor het tweede deel van de kwalificatie. In deze Q2 deed hij het uitstekend. Op 0,521 seconde van de pole position kwalificeerde hij zich als twaalfde voor zijn race. Zijn beste startplek onder droge omstandigheden. Bij de start van de race verloor de jonge Brabander een paar plaatsen. In de derde ronde reed Zonta zeventiende toen hij door een andere rijder bijna van de motor werd gereden. De Fieten Olie Racing GP-coureur viel terug naar de voorlaatste plaats. ‘Ik had echt geluk dat ik nog kon blijven zitten’, zou de jonge rijder na de race verklaren. In een poging om snel weer naar voren te komen kwam Zonta een ronde later ten val. ‘Mega zonde om het weekend op deze manier te eindigen. Ik denk dat ik bij de crash iets te veel vroeg van de voorkant. Ik voelde mij heel sterk in de trainingen en ook in de race. Ik weet dat er een mooi resultaat mogelijk was geweest’, vertelde Zonta.

Zonta in zijn spectaculaire stijl op het Misano World Circuit Marco Simoncelli.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image