vrijdag 17 mei 2024

WorldSBK Magny-Cours 2023: opschudding op en naast de baan

Dat Toprak Razgatlioglu en Alvaro Bautista de winnaars werden in Magny-Cours was niet verrassend. De opschudding op de baan kwam van Bautista door een kortstondig technisch issue in Race 1 en doordat hij zijn Ducati-teamgenoot Michael Ruben Rinaldi eraf reed – zonder gevolgen – in de Superpole Race. De grootste opschudding kwam van Jonathan Rea. De zesvoudig wereldkampioen maakte bekend dat hij volgend jaar gaat racen voor Yamaha.

Foto’s: WorldSBK, teams

Michael van der Mark keek erg uit naar de eerste World Superbike-ronde na de zomerstop. Maar het raceweekend verliep op zijn zachtst gezegd moeizaam. Natuurlijk mist Van der Mark nog ritme na al zijn blessureleed, maar om Magny-Cours zonder WK-punten te verlaten was teleurstellend. De BMW-rijder werd zestiende in Race 1 en kwam ten val in Race 2. In de Superpole Race werd hij nog wel dertiende, maar in deze korte wedstrijd scoort alleen de top-negen punten. De Nederlander na afloop: ‘We hebben van alles geprobeerd, maar het lukte maar niet om het juiste gevoel met de motor te vinden. Gelukkig hebben we wel de potentie van de BMW M 1000 RR gezien en dat geeft hoop.’ Van der Mark doelt op de verrassende pole position van zijn merkgenoot Garrett Gerloff, die in de hoofdraces als vierde en vijfde finishte.

WorldSBK: Michael van der Marks rentree in Most

Toprak loopt in

Toprak Razgatlioglu liep met zijn zege in Race 1 negentien punten in op Alvaro Bautista. De Ducati-rijder kende een kortstondig technisch issue, waardoor hij terugviel naar het achterveld. ‘De motor viel even uit, maar ik kon hem herstarten’, vertelde Bautista. De Spanjaard wist nog wel terug te komen naar de tiende plek. In de Superpole Race won Razgatlioglu opnieuw, maar daar ging het na afloop niet over. Bautista ramde in de sprintrace zijn teamgenoot Michael Ruben Rinaldi bij het aanremmen voor de Adelaide Hairpin. Rinaldi kwam ten val. Bautista kon door en werd tweede. Het incident werd onderzocht, maar Bautista kreeg geen penalty. Yamaha-teambaas Paul Denning tekende ook protest aan, maar er veranderde niets.

In Race 2 kon niemand Bautista volgen. Zelfs Razgatlioglu niet, die na een mooi duel wel wist af te rekenen met Jonathan Rea.

Bijzondere transfer

Rea kondigde voor de Franse World Superbike-ronde aan dat hij Kawasaki na negen seizoenen gaat verlaten. De 36-jarige Rea gaat in de nadagen van zijn carrière een nieuwe uitdaging aan bij Yamaha, waar hij het plekje van Razgatlioglu overneemt die naar BMW vertrekt. Rea met Kawasaki is de succesvolste combinatie in de World Superbike-geschiedenis. Hij werd tussen 2015 en 2020 zes keer op rij wereldkampioen. De Noord-Ier won 104 races voor Kawasaki en 119 races in zijn World Superbike-carrière. Ook werd bekend dat Rinaldi op zoek moet naar een ander zitje. Nicolo Bulega neemt zijn plekje naast Bautista in het Ducati-fabrieksteam over. Daarnaast heeft Ducati een contract getekend met Andrea Iannone om volgend jaar in één van hun satellietteams plaats te nemen. Iannone, winnaar voor Ducati in de MotoGP, was de afgelopen vier jaar geschorst vanwege dopinggebruik.

‘Het was een hele lastige beslissing, maar ik had iets nieuws nodig in mijn carrière.’ Jonathan Rea gaat Kawasaki na negen jaar en zes gezamenlijke wereldtitels verlaten voor Yamaha.