dinsdag 27 februari 2024

Nog een keer Imola 1972 met Paul Smart – Terugblik

Na de dood van Boet van Dulmen werd de motorsportwereld op woensdag 27 oktober opnieuw opgeschrikt door een noodlottig ongeval op de openbare weg. Paul Smart (78) kwam om het leven, nadat hij rijdend op zijn motor in botsing kwam met een automobilist. Paul zal voor altijd synoniem blijven met Ducati door zijn overwinning tijdens de Imola 200 in 1972. De Engelsman was door toenmalig Ducati-directeur Spairano op het laatste moment aan het ‘200-team’ toegevoegd, omdat er in publicitair opzicht nogal wat druk op de ketel stond. Ducati wilde af van het imago als fabrikant van lichte motoren. Ja, echt… Smart had naast Ducati ook een speciale band met Brands-Hatch, omdat hij lang letterlijk direct naast de toegangspoort van dit waanzinnige circuit woonde. De laatste keer dat MOTO73 Paul Smart sprak was, hoe toepasselijk, op Imola in 2012. Hij genoot daar zichtbaar, zoals hij eigenlijk altijd overal van genoot.

Foto-info

Fotograaf Lucas Verbeke
Jaar2012
OnderwerpJubileum 200 mijlen van Imola

Wetenswaardigheid Paul Smart

Naast Imola herinneren wij ons natuurlijk ook de magistrale duels die de zwager van Barry Sheene als GP-rijder in de 250cc en 350cc uitvocht met Theo Bult. Jaren later kwamen de twee elkaar nog geregeld tegen, zoals in Eext. Van dit soort evenementen genoot Paul Smart nog steeds, ook omdat het hem naar eigen zeggen jong hield.

Paul Smart
Paul Smart achter de Ducati met nummer 16: de winnende combinatie uit 1972.
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen