NW200: Malachi Mitchell-Thomas komt om

Iedere motorrijden kan zich de gevaren inbeelden van het Road Racen, maar evengoed kunnen vele zich ook de kans op glorie en het machtige gevoel ervan voorstellen. Malachi Mitchell-Thomas ging met het oog op diezelfde glorie naar Noord-Ierland, maar betaalde de hoogste prijs.

Als er één naam de gemoederen bezighield rondom dit jaars North West 200-Road Race, dan was het wel die van Malachi Mitchell-Thomas. Uitgesproken als ‘Ma-la-kaj’ was de Engelse rijder gezegend met een opvallende naam, zoals zijn vader Kevin Thomas ook bedoeld had.

Later in de week zou de bijzondere naam vaker uitgesproken dan besproken worden, want behalve die opvallende voornaam, was de jongeman uit Lancashire ook opvallend snel. Dit jaar debuterend op de North West 200, kon Mitchell-Thomas zich in met name de eerste Supertwin-race behoorlijk inmengen. En dat in een veld dat behoorlijk dicht bij elkaar zit, waar het kunnen van voormalig winnaars en mannen met jaren ervaring hem niet afschrikten.

Zelf zei hij voor de races al dat hij beter racet dan hij zich kwalificeert. Dat bleek wel, want zijn startplaats was geen afspiegeling van de vorm die hij in de race liet zien. De Brit startte op plek tien, maar wist zich uiteindelijk naar een vijfde tijd te rijden in de afgevlagde race.

ZATERDAG
Zijn prima eindresultaat op donderdag gaf Mitchell-Thomas vleugels voor de Supertwin-race van zaterdag. Door het wegvallen van een aantal geblesseerde deelnemers mocht hij verder naar voren starten, wat voldoende was om hem meteen vooraan mee te laten doen. 

Bij de tweede doorkomst lag Mitchell-Thomas op een waanzinnige tweede plaats, achter de winnaar van de eerste race, Ivan Lintin. Het gevecht zou doorgaan tot de Engelsman bij Black Hill de macht over zijn Kawasaki verloor. Wedstrijddirecteur Mervyn Whyte hield de hand vast van Mitchell-Thomas, terwijl hij bewustzijn verloor en overleed, iets wat hij in zijn zestien jaar in de functie niet eerder meemaakte. Zelfs Robert Dunlop overleed later in het ziekenhuis en andere rijders ook, of op weg daarheen.

Dat een dergelijk getalenteerde jonge rijder voor de ogen van velen ter plaatse overlijdt, schokt nog meer dan wanneer een rijder in de beste zorg alsnog op moet geven. De overige races werden dan ook meteen geschrapt.

RISICO
Rijders als Malachi Mitchell-Thomas duiken niet vaak op in het Road Race-circuit. Jong en gretig zijn ze bijna allemaal, maar Mitchell-Thomas was ook van meet af snel. Hij had dat natuurlijk talent, wat hem een nieuwe ster van het Ierse Road Racen had kunnen maken.

Helaas krijgt het wereldje dat nooit te zien, maar dankzij zijn opvallende overkomen, zijn opvallende snelheid en – zeker – zijn opvallende naam zal Malachi Mitchell-Thomas in Road Race-kringen niet gauw vergeten worden.

Foto’s en video: BBC Sport Northern Ireland

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.