dinsdag 27 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Affetto Ducati’s W101 Café Racer

Het is voor sommige Ducatisten inmiddels een gewoonte, iedere winter komt Affetto Ducati weer met en bijzondere special op de proppen. Jaar na jaar weten ze te verrassen, vorig jaar met de Multistrada 1200 Toubkal. Een gewaagde enduro uitvoering van Ducati’s dikke allroad. 

Dit jaar komen ze met iets heel anders! Nadat Leo Fleuren in de zomer van 2014 overladen werd met inspiratie tijdens het caféracerfestival Glemseck 101 in Duitsland, was er maar één special mogelijk. Het moest een café racer worden! Terug naar het motorrijden voor echte mannen, geen onzin maar een motor slechts voorzien van het uiterst nodige. Vakmanschap, dat moest er vanaf stralen.. maar de motor moest vooral simpel zijn, geen onnodige accessoires, alles puur functioneel. 

De basis voor deze motor moest (hoe kan het ook anders) een Ducati zijn. Uiteindelijk werd vanwege het mooie vakwerkframe, de prachtige vorm van de aluminium tank en het simpele luchtgekoelde motorblok voor een oude Ducati Sport 750 gekozen.  

De 16’’ wielen werden vervangen voor 17’’ varianten, waarbij meteen de remmerij werd aangepast. Remklauwen van een Ducati 996 sieren nu de klassieke telescoopvoorvork. Er werd met behulp van restauratiebedrijf Labro Carrozzeria een prachtig aluminium zitje geklopt, waarin de eigenwijze handgemaakte uitlaat werd verwerkt. Tijdens het bouwen van de motor werd telkens de vraag gesteld, wat is er nu echt nodig? Nou, een achterspatbord bijvoorbeeld niet echt… dus dat laten we weg! Kunnen we niet met één vloeistofreservoir de voorrem én koppeling voorzien van vloeistof? Dat kan!

Verder werd alle elektronica op de motorfiets zo goed mogelijk weggewerkt onder de aluminium tank. Subtiele knipperlichten zorgen er samen met de enkelvoudige Motogadget kilometerteller voor dat de motor nog steeds de straat op mag. Tal van handgemaakt onderdelen zorgen voor een prachtige afwerking van de hele motor. 

Kortom, Affetto Ducati laat zich weer zien met hun laatste special! Tijdens de motorbeurs is de W1o1 te zien op de MOTORbeurs. De motor is te vinden op de stand van Affetto Ducati, HAL11 stand D036.

[justified_image_grid ids=21697,21698,21699,21700,21701]

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen