maandag 15 juli 2024

Sportweekeinde: Bizar contrast in een slechts een paar uur

Elke maandag bespreekt Marien wat hem opviel in het afgelopen sportweekeinde. Verwacht geen raceverslagen, maar wel een andere kijk op de actualiteit.

Ken Roczen wint de AMA Supercross in St. Louis!

Met dit fantastische bericht werd ik op zondagochtend vroeg wakker (jonge kinderen…). Eindelijk, na liefst 1092 dagen zonder zege omdat eigenlijk alles misging voor hem wat er mis kon gaan. In 2018 leek het bijvoorbeeld zelfs einde carrière te zijn voor hem vanwege een verschrikkelijke armblessure die in eerste instantie volledig onderschat werd. Maanden had hij pijn, echte pijn. Roczen raakte er zelfs van in een depressie, maar vocht terug en daarom deed de overwinning van hem mij zoveel. Niets menselijks in hem vreemd en dat is mooi, zeker omdat hij er geen geheim van maakte. En maakt.

Roczen: ‘Wat een strijd is het geweest. Ik heb pijn gehad, ik heb geworsteld met een depressie en het leek altijd alsof het negatieve het van het positieve won. Maar ik heb geleerd dat dit alleen kan gebeuren als je het toelaat. De zege in St. Louis was een van de mooiste momenten in mijn carrière. De emoties en vreugde van echt iedereen is heel speciaal voor mij! We zullen hier van genieten, maar na de race is het tijd voor de volgende race.’

Ik zal vast niet de enige zijn die genoot van de zege van Roczen, want sinds de geweldige duels tussen hem en Jeffrey Herlings is het respect voor hem ook in Nederland groot. Vooral onderstaand duel kijk ik nog regelmatig terug.

Groot was bij mij dan ook de teleurstelling toen bekend werd dat de Duitser Roczen niet aan de Motocross of Nations op Assen mee zou doen. Hij koos voor Red Bull Straight Rhythm. Omdat er volgens hem geen kans was op succes met het huidige Duitse team. Met Tom Koch, Simon Längenfelder en Dennis Ullrich had Roczen daar zeker een punt, al maakte hij die keuze al toen Henri Jacobi nog fit was en er dus zeker een representatief team was. Bovendien werd het B-team van Duitsland toch nog zevende op het TT Circuit.

Wat zeer waarschijnlijk ook meespeelde, is dat Roczen weet dat Herlings verslaan er niet in zou zitten en dat blijft een heel gevoelig punt. Daarnaast was Roczen naar eigen zeggen echt toe aan rust, voordat het Supercross-seizoen 2020 begon. Met een goede reden blijkt nu…

Maar dat alles relatief was, bleek nog geen paar uur later toen onderstaande Tweet in mijn tijdlijn verscheen.

Ineens had ik totaal geen zin meer om nog meer duels tussen Herlings en Roczen op YouTube te bekijken.

Ik ben een stukje gaan fietsen…

Rust zacht Paulo.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment spelen motoren een grote rol in zijn leven en die rol is als hoofdredacteur alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen