vrijdag 8 december 2023

Strassbessenbach, 2013: Zijspancross battle Nederland – België – terugblik

Tekst en foto: Emil Bilars

De strijd bij de zijspancrossers was dit jaar weer een onvervalste Nederland – België. In het WK moest het Nederlandse zijspancrossteam Bax het uiteindelijk afleggen tegen team het Belgische team Vanluchene, dat verdiend wereldkampioen zijspanmotorcross 2023 is geworden.
De strijd om de wereldtitel is in de geschiedenis van de zijspanmotorcross al vele malen vaker tussen Nederland en België gegaan. Wie herinnert zich niet de felle duels tussen Timmermans/Verhagen en Ramon/Strubbe begin jaren negentig of de bijna valse strijd tussen Joris Hendrickx en tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen?
Ook tien jaar geleden speelde zich een strijd af tussen Nederland en België. In 2013 waren het met #2 Etienne Bax en de Let Kaspars Stupelis die de strijd aangingen met #3 de Belg Ben Adriaenssen en de Nederlander Ben van den Bogaart. Deze strijd kwam midden in de zomer tot een absoluut kookpunt in één van de meest intense WK zijspancross-heats die er ooit zijn verreden! In het Duitse Strassbessenbach waren de ‘Bennen’ als snelste weg, maar al na twee ronden zat het gele zijspan van Bax/Stupelis in het achterwiel van de leiders. Zo ging men ronde na ronde tot aan de finish van de heat over de spectaculaire crossbaan!
De pogingen van Bax om Adriaenssen in te halen waren ontelbaar. Bakkenist Ben van den Bogaart en de in zijn nek hijgende Etienne Bax hadden eerder niet tegen, maar mét elkaar, gereden en kende de ander dus door en door… Naarmate de heat vorderde en de strijd intenser werd, kwamen ook alle psychologische trucjes uit de kast. Van den Bogaart en Bax hadden meermaals elkaar in het vizier en probeerden van alles om de ander maar in de fout te dwingen. Bax op zijn beurt liet een aantal keer het gas even vol brullen op een stil moment om zo Ben Adriaenssen van de wijs te brengen.

Hoe Leeuwarden in 1947 de motorsport terugbracht naar Nederland

Het publiek en ook de speaker raakten in volledige extase. De haast mythische strijd werd zo heftig dat de moeder van Adriaenssen het niet meer aankon. Zij stoof naar de paddock, rende de wagen in, sloot alle deuren en drukte haar oren dicht… wachtend op wat er zich in de komende tien minuten zou afspelen. De strijd bleef intens, maar werd nooit vals. Ook niet toen Bax zijn allerlaatste inhaalpoging inzette op 200 meter van de finish. Zoals al tientallen keren eerder geprobeerd lukte het weer nét niet. De Bennen bleven eerste en kwamen dolblij over de finish met Bax/Stupelis net hierachter als tweede.
Zo zou de eindstand aan het einde van dat seizoen ook zijn. Ben Adriaenssen en Ben van den Bogaart pakten de wereldtitel en Bax/Stupelis moest genoegen nemen met plek twee.
De allergrootste winnaar in 2013 was echter het publiek dat aanwezig was geweest in Strassbessenbach en daar één van de meest iconische motorcrossduels ooit had mogen meemaken!

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen