13 C
Nederland
donderdag 18 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Superbike-kalender verder op de schop

Onlangs kregen we al uiteengezet dat de WK Superbike-kalender flink op de schop ging. Geen Zuid-Afrika, wel Qatar. Wel vervanging voor Zuid-Afrika, of toch niet. Voordelen voor Michael van der Mark, nadelen voor Van der Mark?

Laten we even voorop stellen dat er voorlopig voor niemand voordelen zijn. Met name omdat de Dorna overweegt op Qatar een extra race in te gelasten voor de Supersport-mannen, aangezien de race in Zuid-Afrika definitief niet vervangen wordt. Als de Dorna het plan doorzet rijdt de Supersport-klasse dus ook twee races in het weekend van 2 november, net zoals de Superbikes. Op die manier hoopt de organisatie wat meer ruimte te geven aan rijders die eventueel ook nog wereldkampioen kunnen worden. Michael van der Mark heeft namelijk 53 punten voorsprong en met drie races te gaan, zou hij al in Jerez eventueel al wereldkampioen kunnen zijn. Aangezien Dorna graag goede races biedt, en races waarin meer te winnen valt dan enkel dagzeges zijn over het algemeen wat spannender, ligt dit plan dus op tafel. Daarnaast heeft het Supersportkampioenschap al een race minder gereden, omdat ze niet naar Laguna Seca gegaan zijn. Als het doorgaat wordt die extra Supersport-race op de zaterdagavond verreden. 

Alleen zien veel teams de keuze voor Qatar an sich al als een dubieuze, laat staan er nog een extra race te verrijden. Kans bestaat dat veel Supersport-teams na Magny-Cours plots hun rijders vervroegd laten gaan. Scheelt, zeker de kleine teams, namelijk enorm veel meer dan dat het oplevert.

De kans dat de Superbike-rijders een extra race rijden ter compensatie is aanzienlijk kleiner. Maar ook daar zijn niet alle teams het over eens, want bijvoorbeeld Jonathan Rea en Silvain Guintoli hebben nog een theorethische kans op het wereldkampioenschap. Kawasaki zal dus niet blij zijn met een extra race aangezien dat een extra kans is voor de concurrentie om in te lopen op kampioenschapsleider Tom Sykes. En hoewel Honda en de Dorna in de MotoGP goed bevriend zijn, zal het merk in de Superbikes duidelijk minder in de pap te brokkelen hebben. Het waarschijnlijk vertrekkende Aprilia is evengoed niet al te machtig. Dorna geeft aan nog druk in onderhandeling te zijn met de teams.

Vooralsnog veel onzekerheden dus, maar zoals het op heden staat resten er voor de Superbikes nog drie raceweekenden met zes races en maximaal 150 punten, en voor de Supersport nog drie raceweekenden met drie races en maximaal 75 punten. 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen