maandag 29 mei 2023

Suzuki verlaat MotoGP aan het einde van het seizoen 2022

Toen de paddock maandag na de GP van Spanje op het circuit van Jerez zijn spullen aan het pakken was, kwam het nieuws naar buiten dat Suzuki zich aan het eind van het huidige seizoen uit de MotoGP zal terugtrekken.

Motorsport.com was de eerste die het nieuws bracht, dat sindsdien door meerdere bronnen in de MotoGP paddock is bevestigd. Het team kreeg het maandagochtend, voor de test, te horen en een officiële aankondiging wordt vandaag verwacht. De beslissing was een financiële. GPOne.com publiceerde een verhaal waarin bronnen worden geciteerd die zeggen dat Suzuki’s beslissing was gebaseerd op financiële gronden, met de nasleep van de Covid-19 pandemie en de oorlog in Oekraïne die de wereldeconomie drukken.

MotoGP-fotospecial: De tien van Jerez

De timing van de terugtrekking is bizar, althans vanuit sportief oogpunt bezien. Suzuki won in 2020 een wereldtitel met Joan Mir, en heeft twee rijders die algemeen worden beschouwd als een van de meest getalenteerde op de grid. Alex Rins staat momenteel vierde in het kampioenschap, 20 punten achter de leider Fabio Quartararo, terwijl Joan Mir zesde staat, met 33 punten achterstand op Quartararo. De Suzuki GSX-RR is een van de beste motoren op de grid, vooral sinds de ingenieurs van Suzuki meer pk’s en meer koppel hebben gevonden voor het seizoen 2022.

Mir en Rins zullen naar verwachting in de titeljacht van 2022 meespelen. De economische kosten kunnen ook hoog oplopen. Suzuki tekende in april vorig jaar een vijfjarig contract met Dorna, met de belofte om van 2022 tot 2026 in de MotoGP uit te komen. Dorna heeft de contracten versterkt nadat Kawasaki zich eind 2008 had teruggetrokken, tijdens de wereldwijde financiële crisis die volgde op het faillissement van Lehmann Brothers. De raad van bestuur van Dorna zal bijeenkomen om te bespreken hoe de terugtrekking moet worden aangepakt, en een verklaring zal zeker volgen op de aankondiging van Suzuki.

De terugtrekking van Suzuki zal waarschijnlijk niet leiden tot een verkleining van het deelnemersveld van 24 naar 22 motoren. In plaats daarvan zullen de twee plaatsen waarschijnlijk worden ingenomen door een satellietteam van Aprilia.

Aprilia heeft geprobeerd om verschillende satellietteams te overtuigen om over te stappen naar Aprilia, omdat Aprilia gelooft dat de tijd rijp is om hun inspanningen uit te breiden en ruimte te creëren waar ze jong talent kunnen parkeren.

De terugtrekking van Suzuki doet ook de vraag rijzen waar Alex Rins en Joan Mir terecht zullen komen. Het vertrek van Suzuki blaast de rijdersmarkt wijd open. Van Mir is nu zo goed als zeker dat hij bij Repsol Honda terechtkomt, de wereldkampioen van 2020 neemt daar de plaats in van Pol Espargaro naast Marc Márquez. Alex Rins zal een zeer gewaardeerde rijder zijn, zeker voor een fabriek als Yamaha die een zeer vergelijkbare motor heeft.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image