dinsdag 18 juni 2024

Ten Kate blijft maar winnen – wereldtoppers

WK Supersport en WK Supersport 300 Estoril (PT)
22 mei

Tekst: Asse Klein, Emil Bilars, Jan Boer, Kees Siroo, Gert Bos
Fotografie: 2Snap, Emil Bilars, Infront

Het seizoen 2022 loopt tot nu toe perfect voor Ten Kate Racing Yamaha. Regerend wereldkampioen Dominique Aegerter won op overtuigende wijze beide WK Supersport-wedstrijden in Estoril. De Zwitser in Nederlandse dienst heeft daarmee de laatste vijf races – van de in totaal zes verreden wedstrijden – gewonnen. Met een voorsprong van 44 punten in het klassement heeft Aegerter een uitstekende basis gelegd voor een mogelijke prolongatie van de wereldtitel. Ook Glenn van Straalen kwam opnieuw sterk voor de dag. De EAB Racing Team-coureur kwalificeerde zich als derde en reed in de eerste race op een tweede plaats strak achter Aegerter toen hij ten val kwam. Van Straalen wist zijn Yamaha nog weer op te pakken en zich knap te herstellen door nog als zevende over de eindstreep te komen. De tweede race werd verreden onder lastige condities omdat het regelmatig wat regende. In deze race finishte Van Straalen als achtste, waardoor hij nu vierde in de tussenstand staat. Jeffrey Buis kende een moeizaam weekend, waarbij hij na een crash in de eerste race als vijfentwintigste en in de tweede race als zeventiende over de finish kwam. Sander Kroeze maakte zijn debuut in het WK Supersport als invaller bij Kallio Racing. In de eerste race werd Kroeze achttiende en in de tweede race kwam de coureur uit Mussel ten val, nadat hij een crash van een andere rijder kort voor hem niet kon ontwijken.

MotoGP Italië: Victoria Di Pecco E Ducati

In de WK Supersport 300-races was Victor Steeman met een vierde en zesde plaats de beste Nederlander. Steeman staat nu op een vierde positie in het klassement met 29 punten achterstand op WK-leider Marc Garcia. Teamgenoot Ruben Bijman kwam tweemaal als negende over de finish.

Bax behoudt leiding

GP zijspancross Loket (CZ) en ONK zijspancross Rhenen
22 en 26 mei

Team Bax blijft na de GP te Loket en de ONK te Rhenen aan de leiding van het WK en ONK zijspancross. In Tsjechië was er een volledig Nederlands WK-podium met Hermans/Musset als GP-winnaars, Veldman/Janssens op twee en Van Werven/Van den Boogaart als derde. Hermans won in Loket overtuigend de eerste heat na een duel met Bax. Veldman won afgetekend de tweede manche na een mooi duel om de leiding met diezelfde Bax. Voor Bax/Cermak moest later de gifbeker helemaal leeg in die tweede heat. In de laatste minuten vielen zij vanaf de tweede plek stil door naar eigen zeggen ‘echt ongelofelijk domme pech’ toen de brandstofpomp uit de tank vloog. De boze Bax behield ondanks een magere achttiende plek in de tweede GP-heat nipt de leiding in het WK voor de Est Varik op twee en Van Werven, die op zeven punten achterstand derde staat.

Daags na Loket werd de ONK Zijspan in Rhenen verreden. Bax won de eerste heat na een chaotisch verloop met veel vastgelopen zijspannen in het zware zand van Rhenen. In de spannende tweede heat moest Bax zijn meerdere erkennen in Veldman die won. Veldman werd in totaal derde, Van Werven tweede en Bax pakte de dagzege in Rhenen en behield zo naast de WK-leiding ook zijn krappe leiding in het ONK zijspancross.

Hermans/Musset won overtuigend in Loket.

Nancy op titelkoers

WMX en EMX125 intu Xanadú-Arroyomolinos (E)
29 mei

Met nog slechts de Turkse GP op 3 en 4 september te gaan, staat nagenoeg vast dat Nederland voor het eerst een wereldkampioen zal krijgen in de damescross. Zuiver theoretisch maakt de op de vierde plaats staande Duitse Larissa Papenmeier nog een kansje, maar dan moeten de Nederlandse meiden alle drie niet of nauwelijks scoren. De ranglijst wordt aangevoerd door Nancy van de Ven met 173 punten. Dat zijn er 25 meer dan Lynn Valk. Derde staat Shana van der Vlist, die heeft 38 punten minder dan Van de Ven en mag zich vrijwel kansloos achten voor de wereldtitel.

De meeste punten werden behaald door de weer herstelde Courtney Duncan (eerste en tweede). De tweede plaats ging naar de verrassend sterk voor de dag komende Spaanse Daniela Guillen (derde en eerste). De laagste plaats op het erepodium was voor Nancy van de Ven, die in de manches tweede en derde was geworden.

De EMX125 leverde winst op voor Ivano van Erp. Na als vijfde te zijn gefinished in de eerste manche won hij vervolgens de tweede race. Het betekende voor hem zijn eerste totaalzege. Deze baan ligt hem goed, want een jaar geleden behaalde hij hier zijn beste resultaat van 2021. Cas Valk eindigde niet op het podium, maar met zijn score van 38 punten behaalde hij net zoveel punten als de tweede en de derde. Omdat zijn teamgenoot Alexis Fueri tot 34 punten kwam, wist Valk zijn voorsprong in het EK-klassement uit te breiden naar 27 punten. Van Erp staat vijfde.

Ivano van Erp behaalde de dagzege in de EMX125.

KORT

In de derde ronde van het IDC op het TT Circuit was geen kruid gewassen tegen de jonge Eddie de Boer. Hij nam meteen de leiding en stond die niet meer af. Finn de Bruin werd tweede, Selwin Hamden nipt derde, voor de Duitser Til Belczykowski. De Dutch Superbike kwam deze keer niet in actie, daarvoor in de plaats reed de Japan Legends Class waarin Bram Lambrechts de beste was.

Scott Deroue en Walid Khan wisten ieder een Supersport 300-race te winnen tijdens de tweede ronde van het Duitse IDM-KAMPIOENSCHAP in Oschersleben. Rob Hartog was met een vijfde en zesde plaats de beste Nederlander in de IDM Superbike. Melvin van der Voort en Milan Merckelbagh kwamen ieder tot een vierde plaats in de IDM Supersport categorie.

Loris Veneman had geen geluk in de NORTHERN TALENT CUP op Oschersleben. In de eerste race kwam de 15-jarige coureur in leidende positie ten val, maar wist toch nog als vijfde te finishen. In de tweede race crashte – dit keer buiten zijn schuld – Veneman opnieuw, stapte weer op en werd dertiende. Veneman staat nog wel tweede in de tussenstand. Jurrien van Crugten werd knap vierde in de tweede race.

Collin Veijer kende een moeizame MOTO3 JUNIOR-GP in Valencia. De coureur uit Staphorst keerde terug op de motor na een polsblessure en finishte als veertiende in de eerste race. In Race 2 moest Veijer de race vroegtijdig staken vanwege technische problemen. Ryan van de Lagemaat eindigde als zevende in de Superstock 600-klasse.

Jaimie van Sikkelerus is achtste en twaalfde geworden tijdens de derde ronde van het Britse BSB op Donington Park. Van Sikkelerus staat vijfde in de British Supersport-tussenstand. Kiyano Veijer verloor zijn eerste positie in het British Talent Cup-kampioenschap na een crash in de eerste race. In de tweede race eindigde de 13-jarige coureur met een derde plaats op het podium.

Tijdens het WK LANGBAAN voor landenteams was er voor de Nederlandse grasbaanracers geen medaille weggelegd. Het team, bestaande uit captain Theo Pijper, Romano Hummel en Dave Meijerink, reed in het Duitse Herxheim een ongelukkige wedstrijd. In de herkansingsheat kwamen ze net één punt tekort op de Fransen om in de finale te mogen starten. Met een vierde plaats kreeg het Nederlandse trio uiteindelijk niet wat ze verdienden. De Duitsers toonden zich in eigen huis dit jaar de beste. De Tsjechen veroverden het zilver, de Fransen het brons.

De Duitser Fynn Kratochwil is de winnaar geworden van de tweede ronde van de Nederlandse FIM MINIGP in Veldhoven. De jonge Nederlandse talenten Kyano Schoo en Levi Flier mochten na de twee verreden races met Kratochwil mee naar het podium.

Podium voor Scott Deroue – wereldtoppers

Ook in de tweede ronde voor het ONK trial in Rotterdam stond er geen maat op Randy Kerstjens. Het was voor hem een simpele zege in de Inters 1. Hij behaalde in totaal slechts 12 punten waarvan 11 in de eerste ronde. Toon van Baelen werd tweede met 26, Stan Reit derde met drie punten meer voor de nog niet geheel fitte Luc Branten. Bij de Inters 2 won John van Veelen voor Rick Creemers en Jasper te Mebel.

Collin Veijer heeft de tweede RED BULL ROOKIES CUP-RACE in Mugello gewonnen. De coureur uit Staphorst deed veel kopwerk in de grote kopgroep en had de beste tactiek in de laatste ronde. In de eerste race zat het Veijer niet mee. Nadat de 17-jarige coureur – vanwege een straf opgelopen in de kwalificatie – vanaf de laatste positie moest starten, kwam hij op een natte baan ten val. Veijer pakte zijn motor weer op en finishte nog als vijftiende. Veijer staat tweede in het kampioenschap. Ook de MotoE kwam in actie op Mugello. Dominique Aegerter en Matteo Ferrari werden de winnaars.

De MOTOGP van Finland, gepland op 10 juli, is afgelast vanwege de onstabiele situatie in het oosten van Europa. In het weekend van 8 en 9 oktober wordt in het Spaanse Talavera de la Reina de EK landencross verreden. Ook de landencross voor dames wordt daar dan verreden.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen