donderdag 2 mei 2024

Ten Kate pakt derde teamkampioenschap op rij – wereldtoppers

WorldSSP Jerez

Nu de wereldtitel in het WorldSSP al naar Nicola Bulega was gegaan en de tweede plek in de eindstand was veiliggesteld door Ten Kate Racing Yamaha-rijder Stefano Manzi, was er voor Ten Kate Racing Yamaha in Jerez nog een prijs te winnen, die voor het teamkampioenschap. De tweede plaats van Manzi en de vierde plaats van teamgenoot Jorge Navarro in de eerste race waren genoeg om voor het derde jaar op rij teamkampioen in het WorldSSP te worden. Ook in de tweede race werd Manzi tweede achter Bulega, die een dominante dubbel behaalde. Glenn van Straalen reed zijn voorlopig laatste race in dienst van het EAB Racing Team. Het Nederlandse team heeft voor 2024 de Fin Niki Tuuli aangetrokken en stapt over van Yamaha naar Ducati. Van Straalen wordt gelinkt aan het tweede zitje naast Manzi bij Ten Kate voor 2024. Hij finishte als tiende en zevende, waarmee hij als elfde in de WK-stand is geëindigd. Melvin van der Voort maakte zijn WorldSSP-debuut. De 18-jarige coureur van het Nederlandse Team SWPN kwalificeerde zich keurig als zestiende. In de eerste race reed Van der Voort binnen de top-vijftien toen hij door een andere rijder werd meegenomen in een crash. In de tweede race behaalde hij WK-punten door als dertiende te finishen.

Nederland wint EK Zijspancross landenteams in Cingoli – wereldtoppers

WK Zijspan Estoril

Streuer zesde en zevende

Slechts dertien zijspanteams waren afgereisd naar de WK-seizoensfinale in Estoril. Bennie Streuer (zie foto) was de enige Nederlandse deelnemer in Portugal. Ilse de Haas was verhinderd als bakkenist van vijfvoudig wereldkampioen Pekka Päivärinta. Luca Schmidt verving haar en deed het uitstekend. Ze pakten pole position en wonnen de eerste race. Streuer en zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch werden zesde. In de tweede race scoorden de Engelse broers Sam en Tom Christie hun eerste WK-zege. Maar in deze tweede race ging het om de wereldtitel. Todd Ellis en Emmanuelle Clement begonnen aan de slotrace met een voorsprong van 16 punten op Ben en Tom Birchall. De derde plaats van Ellis en Clement achter de Birchalls was ruim voldoende om hun wereldtitel te prolongeren. Streuer en Kölsch werden zevende. Na veel technische problemen zijn Streuer en Kölsch op een voor hen teleurstellende achtste plaats geëindigd.

Bennie Steuer (21) – Foto: Henk Teerink

IDM Supersport Hockenheim

Van der Voort alsnog IDM Supersport-kampioen

Tijdens de laatste IDM Supersport-race van 2023 in Hockenheim werd de 19-jarige Twan Smits tot kampioen gekroond met 5 punten in zijn voordeel ten opzichte van de 18-jarige Melvin van der Voort (zie foto) met wie hij het seizoen had gedomineerd. Maar er stond nog een beroep open van Team SWPN tegen een penalty, die hun coureur Van der Voort had gekregen tijdens de eerste race in Assen. Bij het uitkomen van de laatste Geert Timmer-bocht was er contact geweest tussen de twee. Smits kwam ten val en Van der Voort finishte als eerste. Hij werd in eerste instantie als schuldige aangewezen en teruggezet naar de vijfde plaats achter Smits, die na zijn crash nog vierde was geworden. Team SWPN diende gelijk in Assen beroep aan tegen deze straf. De hoorzitting van de Duitse motorsportbond DMSB liet tot 1 november op zich wachten. Alle betrokken partijen werden gehoord en mede op basis van videobeelden vond de jury dat de penalty van Van der Voort onterecht was. Hij kreeg zijn eerste plaats in Assen terug en passeerde Smits met zijn nieuwe puntenaantal in de eindstand. Hierdoor werd Van der Voort de officiële IDM Supersport-kampioen 2023. Maar het is en blijft voor alle partijen vervelend dat de beslissing zo lang op zich heeft laten wachten.

Kort door de bocht

Drievoudig Dakar-winnaar in het damesklassement, Mirjam Pol, doet niet mee aan de komende Dakar Rally. Eerder dit jaar raakte ze besmet met het coronavirus. ‘Ik ben niet fit, ik ben niet scherp en dat gaat voor de start van de Dakar ook niet meer veranderen’, aldus Pol.

Lucas Dolfing is Nederlands kampioen Enduro E2/E3 2023 geworden. Hij deed dat in stijl door het ONK enduro in Tubbergen te winnen, voor Thierry Pittens en Wesley Pittens.

Randy Kerstjens is tijdens het ONK trial in Nunspeet Nederlands kampioen geworden bij de Inters 1. Hij won de laatste race.

Tijdens de slotronde van het JuniorGP-kampioenschap in Valencia plaatste Owen van Trigt zich met een tweede plaats in de Last Chance Race (B-wedstrijd) voor de hoofdrace van de European Talent Cup. Hij finishte als twintigste. Kiyano Veijer mocht niet deelnemen aan de hoofdrace.

Tekst: Asse Klein, Marien Cahuzak
Foto’s: Randy van Maasdijk, Damon Teerink, Henk Teerink